Actualitate Sănătate

Arhiepiscopia Tomisului explică cum a ajuns să ceară bani online pentru pomelnice. „Este urmare a dorinței exprese a credincioșilor“

Decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a transmite, printr-o postare publicată pe Facebook, că primește pomelnice și prin intermediul platformei online PayPal a stârnit un val de reacții de indignare și dezbateri în spațiul public. Luni, 18 octombrie, instituția a transmis o informare oficială în care detaliază motivul acestei decizii controversate, susținând că aceasta nu a fost luată la îndemnul lui ÎPS Teodosie.

Scris de 
 pe data 
18 octombrie, 2021

Redăm textul integral al comunicatului transmis de Arhiepiscopia Tomisului:

Referitor la folosirea serviciului PayPal pentru donațiile sau pomelnicele credincioșilor, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

  1. Decizia oferirii acestei posibilități a fost luată într-una din ședințele Permanenței Consiliului Eparhial Tomis și nu din inițiativa sau îndemnul personal al IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, așa cum s-a relatat pe alocuri, în mod eronat. Decizia a fost luată, cum s-a explicat deja, ca urmare a dorinței exprese a credincioșilor care urmăresc slujbele online și care ne-au solicitat să le oferim o soluție tehnică pentru a putea dona sau trimite pomelnice.
  2. Posibilitatea oferirii de donații sau pomelnice a fost implementată, de multă vreme, de către Patriarhia Română, fie în privința mijloacelor de presă pe care le deține (Trinitas TV, Radio Trinitas), fie în privința Catedralei Naționale, existând diverse soluții tehnice în acest sens (donare în cont, serviciu SMS, etc.).
  3. Urmând modelului Patriarhiei Române, Arhiepiscopia Tomisului a decis ca donațiile rezultate din jertfa credincioșilor să fie folosite la funcționarea postului de radio Dobrogea al Arhiepiscopiei Tomisului.

Prin urmare, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului nu are nici o implicare personală în această chestiune, afară de faptul că, așa cum a declarat și în emisiunea realizată la Radio Dobrogea, îi pomenește benevol și cu dragoste pe toți cei care îi cer acest lucru.

Amintim că în noaptea de sâmbătă spre duminică, Arhiepiscopia Tomisului lansa un apel către enoriași prin care aceștia erau îndemnați să doneze online pentru pomelnice. „Nu putem emite fără ajutorul ascultătorilor. Frate ajutat de frate – cetate întărită” (Pilde 18:19) este mesajul de pe platforma unde oamenii pot dona, acesta făcând referire la postul Radio Dobrogea, deținut de Arhiepiscopie, și al cărui cont de PayPal este același cu cel al pomelnicelor.

Actualitate