Luați-vă copiii de mână și haideți acolo unde înghețata curge în neștire iar cornetele de vafă se sparg fragede. Cei mai mari gelatieri se întrec în arome și prezentări, atrăgând priviri și trezind noi pofte… Sună frumos? Așa ar trebui să arate un adevărat Festival de Înghețată? Așa cred și eu…

Din păcate, Festivalul Înghețatei din Piața Ovidiu nu a fost decât o paradă a lăcomiei și înșelătoriei, a unor căpătuiți care cu acordul Primăriei Constanța și-au bătut joc de constănțeni și au umilit copii și părinți.

Festivalul a fost doar un tun financiar dat de niște impostori care au vândut înghețată ordinară la prețuri de două ori mai scumpe decât în Roma și la porții de 3 ori mai mici. Au profitat de pe urma inocenței și poftelor celor mici, jecmănind părinții la propriu.

Trei cupe de înghețată, ce nu reușeau nici măcar să iasă din cornetul prăpădit, costau între 21 și 30 de lei, înghețată care în mod normal ar fi fost vândută în vafe de 50 de bani.

Și dacă unii se ascundeau după nume pompoase, unul mai italian ca altul, pentru a-ți băga sub nas o înghețată anonimă făcută în mare parte din apă congelată și colorant la prețuri de mari artizani gelatieri, câțiva producători de mâna a doua, ale căror vitrine le vedeți mai mereu părăsite prin oraș, s-au făcut de căcat la propriu încercând să-și vândă înghețata ordinară la preț de trufe. 7 lei cupa, când în oraș este cel mult 2 lei, iar kilogramul îl iei și cu 9 lei. Dar asta înseamnă să speculezi în cel mai josnic mod de pe urma copiilor.

Asa arată o înghețată de 24 lei

La orice tarabă de înghețată găseai cel puțin 1-2 părinți care negociau inutil cu proprii copii. „Mami, la banii ăștia îți iau cea mai bună înghețată din magazin pentru o săptămână întreagă” sau „Nebun să fiu să dau 1 milion pe patru înghețate”.

Nebuni, ne-nenebuni, puțini au rezistat rugăminților celor mici. Era scandalos cum acele cupe atât de minuscule nu puteau umple nici măcar un banal cornet, cel mai mic ca standard. În cele mai multe situații, înghețată era o evidentă bătaie de joc, iar cei care își învârteau deasupra firmei atât de semeți denumirea de artizani nu erau de fapt decât niște speculanți. Ordinari!

Până și o sticlă de Coca Cola la 250 ml costa 10 lei, mai mult decât în cluburile de fițe din Mamaia.

Dintr-un festival al înghețatei puțini au fost cei care s-au putut bucura cu adevărat de acest deliciu al anotimpului cald. Puțini își permiteau sau se încumetau să plătească 100-200 lei pentru câteva înghețate, majoritatea scoțând bani din buzunar doar pentru copii.

Poate că Primăria ar trebui să pună pe afișele mari prin care promovează astfel de evenimente că este interzis accesul constănțenilor de rând, „sărăciilor” care muncesc din greu pentru aceste sute de lei.

Este rușinos cum un astfel de eveniment, care ar fi trebuit să fie o imensă bucurie pentru copii, s-a dovedit a fi un festival al nesimțirii.

 

(Visited 12.851 times, 2 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.