Ministrul Sorina Pintea a precizat că metodologia privind promovarea meritocraţiei în angajarea personalului medical va fi publicată miercuri, subliniind că prin proiect vor fi eliminate problemele privind corupţia în rândul angajărilor din spitale.

Astfel, examenele şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de medic, asistenţi medicali, personal medical şi alt personal cu studii superioare se vor organiza o dată pe trimestru în opt centre regionale de concurs.

Sorina Pintea a declarat că Direcţiile de Sănătate Publică vor fi responsabile cu organizarea comisiei regionale de concurs pentru fiecare dintre cele opt regiuni: „Concursurile se desfăşoară în ultima lună a fiecărui trimestru la o dată care va fi stabilită de DSP şi publicată pe pagina de internet, fiecare unitate sanitară cu personalitate juridică va transmite la sediul DSP în care e centrul regional, lista cu posturile vacante de medici, asistenţi medicali, chimişti, biologi, farmacişti pe locuri de muncă, grade, trepte, specialităţi şi profile”.

Sorina Pintea a mai explicat că Ministerul Sănătăţii va elabora între 1.500 şi 2.000 de subiecte din care vor fi extrase, în ziua concursului, 40 în contextul susţinerii examenului.

„Dacă doriţi să angajaţi asistenţi medicali, trimiteţi listele cu posturi vacante centrului regional care, pe site-ul propriu, va publica inclusiv subiectele, între 1.500 şi 2.000 de subiecte, teste grilă. Comisia de concurs va fi constituită cu o zi înaintea examenului, va trage la sorţi 40 de subiecte din cele 1.500, 2.000. Urmează apoi proba orală pentru care se va lua acordul de înregistrare video-audio, pentru medici la fel, pentru că ştiţi foarte bine, au fost foarte multe discuţii în spaţiul public,aşteptam propuneri de la manageri de la sindicate. Nu a venit nimeni cu nicio propunere, aşa că propun eu”, a mai precizat ministrul.

Sorina Pintea: ″Un act normativ care are la baza meritocraţia. Eu cred că e un foarte mare pas înainte şi va elimina multe dintre suspiciunile care planează asupra angajărilor în sistemul de sănătate.″⁣

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre indiferenţa cu care sunt trataţi pacienţii, atunci când ajung la spital inclusiv în stare gravă.

Sorina Pintea: ″Pacient cu cardiopatie idiopatică, Târgu Mureș nu-l primeşte pentru că nu are acces la sală, Sibiul refuza pentru că nu are cititor biotronic, acum nu e critic, dar poate deveni. Elias, pacient 89 de ani, hematom subdural, nu-l primeşte nimeni în Bucureşti pentru că nu sunt locuri în ATI, erau.”

Pentru a evita astfel de situaţii, unii manageri au cerut ca salarizarea din sistem să se facă în funcţie de competenţe şi de modul în care medicii îngrijesc sau nu pacienţii. Un doctor care vede 10 bolnavi într-o zi are acelaşi salariu ca unul care consultă 5.

Toate aceste schimbări vor intra în vigoare în următoarele luni.

(Visited 79.324 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.