Constanța

Asta este Constanța anului 2018? Munți de gunoaie, șobolani și cai la păscut în buricul orașului

Un cal paște liniștit printre mormanele de gunoaie adunate în timp pe terenul de pe marginea bulevardului. Foto: CdA

Constanța anului 2018. Bd-ul IC Brătianu, una dintre cele mai mari și importante artere rutiere ale orașului. Pe acest bulevard intră în oraș majoritatea șoferilor care coboară de pe autostrada București-Constanța, așadar o rută cu expunere inclusiv și pentru turiști.

Scris de 
 pe data 
12 martie, 2018

Din păcate însă, imaginile prezintă mai degrabă ipostaze din lumea a treia, cu munți de gunoaie și cai păscând în buza bulevardului. Nicidecum un oraș care își face strategie de dezvoltare turistică.

Un teren de aproximativ 500 de metri pătrați, în buricul Constanței, aproape de zona ICIL pe bd-ul IC Brătianu, a fost acaparat de zeci de romi și transformat în depozit de deșeuri. Munți de gunoaie, saci cu ambalaje de plastic, cai priponiți ca pe islaz, șobolani colcăind în voie.

Nu îi deranjează nimeni. „Locatarii” își văd zi de zi de treabă și adună acolo gunoaie din tot orașul. După ce le sortează, valorifică ce poate fi valorificat, restul mizeriei rămâne pe poziție. Poliția locală nu îi vede. Probabil că nu este interesată de asemenea spețe mărunte.

Mai mult decât atât, se pare că terenul cu pricina, aflat în litigiu, se află în prezent chiar în „curtea” Primăriei Constanța.

Vecinii sunt disperați și spun că situația trenează de mai bine de 3 ani de zile. Întreaga zonă a devenit un adevărat focar de infecție, iar pe timpul verii nu poți trece prin apropriere sau să stai afară în curte. Au existat numeroase adrese la Primăria Constanța, Poliție, însă nimeni nu i-a deranjat nici măcar cu o vorbă pe cei care ocupă terenul.

„Este revoltător ce se întâmplă, dar nu știm ce să mai facem. De mai bine de 3 ani de zile, este tot așa. Din câte am înțeles, terenul este chiar al Primăriei. Vecinii spun că a fost o casă naționalizată, care acum este în litigiu, însă nimeni nu ne spune nimic oficial. Sunt mulți romi care adună aici gunoaie, își țin animalele, inclusiv caii. Pe timpul verii este groaznic, nu poți sta în curte din cauza mirosului. Este un focar de infecție, dar degeaba, fiindcă autoritățile dorm. Toți romii stau într-o casă tot pe bd-ul IC Brătianu, aparținând, bineînțeles, tot Primăriei.

Aici își depozitează gunoaiele și își țin caii”, ne-a declarat unul dintre vecini. Altul, și-a înălțat gardul cu sârmă ghimpată, pentru că s-a trezit cu vizitatori nepoftiți în curte.

„Poliția vine doar când fac scandal, dar nu le face nimic. Oamenii ăștia sunt mai presus de lege, nu îi vede nimeni,  autoritățile nu văd cum se înalță un munte de gunoaie la 1 kilometrul de centrul Constanței?”, a adăugat un bărbat, care locuiește la câteva case depărtare. 

Indiferent al cui e terenul, Primăria Constanța are toate pârghiile pentru a păstra siguranța zonei și a împrejmui perimetrul cu pricina. Aceasta este o zonă cu pericol public uriaș pentru locatarii din zonă sau trecători.

Suntem curioși ce măsuri a luat Primăria Constanța, câte amenzi a dat, ce demersuri a întreprins pentru a remedia situația? Asta dacă autorităților locale li se pare, bineînțeles, că este o chestiune de interes public.

 

Actualitate