Actualitate Constanța

Bd-ul Ferdinand cu sens unic, zonă pietonală între Piața Ovidiu și Piața Griviței, str. Ștefan cel Mare reabilitată. Făgădău, supradoză de promisiuni

Ca în tristele povești cu dependenți de droguri, identificăm în viața publică, de zi cu zi, un nou tip de sevraj. Cel politic.

Scris de 
 pe data 
4 aprilie, 2019

Cum se apropie de alegeri, primarul începe să tremure, să transpire și se aruncă disperat în brațele ultimei dozei de promisiuni. Parcă i-a luat Dumnezeu mințile și a uitat tot ce a făgăduit ultima oară, iar acum, când venele îi stau să pocnească de emoție, își reamintește totul de parcă era ieri. Și pulsează, și caută și sapă după noi și mărețe promisiuni și gogoși electorale, pe care le prezintă în fața publicului cu o asemenea convingere încât le-ar crede și el.

Dacă nu știați dragi constănțeni, primarul nostru Decebal Făgădău s-a pus pe treabă. Adică a trecut la un nou set de proiecte și promisiuni, după ce a rezolvat cu: asfaltarea tuturor străzilor din oraș, reconstrucția piețelor Griviței, Tomis III și IL Caragiale, pasajul suspendat de la Cora, sala polivalentă și bazin olimpic de înot, 4 parcări supraetajate, 1 parcare subterană, modernizarea podurilor de la Butelii și Doraly.

Fiindcă anul acesta sunt două campanii electorale foarte importante, europarlamentarele și prezidențialele, Făgădău a căzut brusc în groapa cu promisiuni și aruncă în stânga și în dreapta cu mărețe proiecte.

Dacă nu știați, str. Ștefan cel Mare va fi reabilitată cu fonduri europene, spune Făgădău. Când, cum va arăta, cât costă nu se știe. Nici edilul nu are habar, dar trebuia să spună ceva despre această zonă emblematică pentru oraș care a ajuns o hazna și  care stârnește revoltă în majoritatea constănțenilor. Făgădău ne liniștește și ne explică de ce de 8 ani de zile această zonă a fost în mod deliberat lăsată să moară. Fiindcă aștepta fonduri europene.

„A fost aprobat un proiect pe care constănțenii îl așteaptă demult. Știu foarte bine ce este pe strada Ștefan cel Mare dar vreau să fac apel la răbdarea și înțelegerea constănțenilor. În momentul în care aplici pentru fonduri europene semnezi o declarație pe proprie răspundere că nu vei utiliza bani din bugetul local exact pentru obiectul pentru care soliciți fonduri. Am venit și am făcut totuși curățenie pe strada Ștefan cel Mare și vom continua să facem asta. Am pus mobilier urban arătând în cadrul proiectului că nu îl vom irosi, ci îl vom utiliza în alte zone din oraș. Ceea ce vedeți că se întâmplă astăzi pe strada Ștefan cel Mare are caracter de provizorat”, spune Făgădău.

Așadar, dragi constănțeni, să-i pupați mâna sultanului Făgădău că a binevoit să facă totuși curățenie pe strada Ștefan cel Mare și să monteze câteva cuști metalice sub formă de băncuțe.

Dar promisiunile nu se opresc aici. De fapt, aceasta este doar o bucățică din proiectul cu care Făgădău va schimba orașul. Toată zona de la Cazino până la Piața Griviței va fi o zonă preponderent pietonală, bd-ul Ferdinand va fi cu sens unic, întregul traseu pe relația Cumpăna-Mamaia va fi resistematizat etc.

Ceea ce nu înțelege domnul Făgădău este că restanțele din acest mandat sunt atât de mari încât nici cel mai credul constănțean nu ar mai putea să accepte asemenea basme la nesfârșit. Programul electoral este un contract pe care candidatul l-a încheiat cu comunitatea și nu există scuze sau argumente când tu, ca primar, nu ai făcut nimic din el.

Actualitate