Actualitate Constanța

Biserica devastată de flăcări din Tomis Plus funcționa fără autorizație de securitate la incendiu

Reprezentanții ISU Dobrogea au transmis că incendiul ce a distrus o anexă a bisericii Sfânta Ecaterina, din cartierul Tomis Plus, a fost cauzat de un scurt circuit electric, iar clădirea, o construcție provizorie din lemn în care erau organizate slujbe, nu avea emisă autorizație de securitate la incendiu.

Scris de 
 pe data 
29 august, 2022

Incendiul izbucnit în cursul zilei de duminică, 28 august, la anexa din lemn a bisericii din cartierul Tomis Plus, a afectat 11 apartamente din blocul vecin. Aproximativ patruzeci de persoane au fost evacuate din incinta lăcașului de cult, iar patru persoane din bloc au fost evacuate de pompieri. Două persoane au suferit atacuri de panică, iar o femeie în vârstă de 45 de ani a fost diagnosticată cu arsuri de gradul 1 la antebraț și a fost transportată la urgența Spitalului Județean Constanța.

Pompierii au intervenit cu 6 autospeciale de stingere, 2 autoscări, 1 autospecială pentru transport victime multiple și 1 ambulanță SMURD. În sprijinul echipajelor din teren a fost alocată și 1 ambulanță SAJ.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea (ISU), reprezentanții bisericii nu solicitaseră autorizație de securitate la incendiu. „Construcția nu a fost finalizată, autorizaţia de securitate la incendiu solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire. Ce a ars, erau anexe care nu se supun autorizării. Având în vedere că, în evidențele instituției noastre lăcașul de cult era în construcție, menționăm că nu a fost planificat nici un control de specialitate la acest obiectiv”, au transmis reprezentanţii ISU Dobrogea.

Cu toate acestea, anexa din lemn distrusă de incendiu era încadrată ca o construcție destinată organizării de șantier, însă acolo se desfășurau cu regularitate, de aproximativ 10 ani, slujbe religioase. ISU informează că în perioada următoare va fi efectuat un control amănunțit pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu.

Actualitate