În vara anului 2004, lotul feminin de gimnastică al României se întorcea de la Atena cu una dintre cele mai de succes performanțe la Jocurile Olimpice. Din acea echipă făceau parte și constănțencele Cătălina Ponor și Daniela Sofronie, care au adus la Constanța aurul olimpic pe echipe. De asemenea, Cătălina mai câștigase aurul pentru bârnă și sol, iar Daniela argintul la sol.

La vremea respectivă a fost întocmită o listă cu sportivii care ar fi trebuit să obțină titlurile de cetățeni de onoare ai Constanței, iar numele Danielei Sofronie era trecut alături de cel al Cătălinei Ponor.

Dintr-un considerent ce multor persoane de bun-simț li s-ar părea absurd, Daniela Sofronie a fost ștearsă de pe listă. Decizia fusese luată de fosta campioană Elena Frâncu, care pe atunci era directorul Direcției Județene pentru Sport Constanța. Motivul: pe listă erau prea multe persoane. În schimb, antrenoarea fetelor, Mirela Szemerjai a primit titlul acordat de administrația locală condusă de Radu Mazăre.

Sportiva a crezut atunci că este vorba doar de o chestiune de procedură ce va fi remediată cu prima ocazie și, pe moment, a acceptat situația. Însă timpul a dovedit că lucrurile nu stau chiar așa. La mijloc erau implicate multă incompetență și nepăsare.

Nu am vrut să renunț la recunoașterea meritelor mele, a muncii și sacrificilor pe care le-am făcut pentru a obține acele rezultate. În anii ce au urmat, am depus de două ori dosarul la Primărie, însă nici până în ziua de azi nu am primit răspuns din partea nimănui“, ne-a declarat Daniela Sofronie.

Cu toate acestea, alți oameni din alte orașe, se pare că au avut locuri suficiente pe liste. Alături de colegele sale, Daniela primea titlul de cetățean de onoare în capitala Greciei, la Atena și la Deva, capitala gimnasticii românești.

Două mari campioane ale Constanței. Dana Sofronie, alături de colega ei, Cătălina Ponor.

Într-un mesaj publicat de curând pe contul ei de Facebook, campioana olimpică își exprimă regretul că performanțele sale sportive au fost ignorate plin lipsa de recunoaștere de către cei care ar fi trebuit să-i acorde merite deosebite în orașul natal.

Deva, orașul care m-a facut mândră prin acordarea titlului de „Cetatean de onoare”, titlul pe care mi l-a acordat și orasul Atena din Grecia. Mi-ar fi plăcut să se fi întâmplat (asa cum mi s-a promis acum 14 ani) în orașul meu natal, orașul clubului la care m-am antrenat și pe care l-am reprezentat în competițiile carierei mele. Județul Constanța are oameni de valoare, dar probabil un aur și un argint olimpic nu reprezintă un argument suficient pentru cei ce iau această decizie. Nici faptul că nu am plecat din țară, ci m-am întors să dau înapoi ce am învățat ca antrenor la clubul pe care l-am reprezentat“, a scris Daniela.

Postarea campioanei a venit după ce, în cadrul unei emisiuni la Radio Constanța, fostul sportiv și recordman Ilie Floroiu, a declarat că este o mare nedreptate și va ridica această problemă, pentru ca Dana Sofronie să devină cetățean de onoare al orașului Constanța. În prezent, Ilie Floroiu este consilier pe probleme de sport al primarului orașului Constanța, Decebal Făgădău.

Dana, atrenând și oferind din experiența ei unei noi generații de gimnaste. Sursa foto: Facebook Dana Sofronie

 

(Visited 2.037 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.