Actualitate

Cel mai puternic laser din lume, dezvoltat în România, va fi pus în funcțiune astăzi

Laserul de la Măgurele va fi pus în funcțiune astăzi, aparatul fiind considerat cel mai puternic din lume. Dispozitivul va fi folosit la descoperirea unor izotopi radioactivi benefici în tratarea cancerului, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive (fără a fi deschise), precum şi la testarea materialelor folosite în misiuni spațiale.

Scris de 
 pe data 
18 mai, 2018

Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România unde a fost dezvoltat laserul ai cărui investiție se ridică la 300 de milioane de euro.

Dezvoltarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul stabilit inițiat nu a fost depăşit, afirmă managerul proiectului, scrie Digi24.

Laserul creat la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, având cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

La proiect lucrează 140 de persoane, 120 fiind cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit în România pentru a lua parte la cel mai mare proiect științific în care este implicată țara.

Autorităţile susțin că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării, întrucât investiția este destinată cercetărilor fundamentale de interes global.

 

Actualitate