Constanța

Chițac chiar își bate joc de constănțeni. A eliminat cele 30 de minute de parcare gratuită

Primarul Vergil Chițac a eliminat din pix parcarea gratuită pentru 30 de minute.

Scris de 
 pe data 
5 iunie, 2021

Pentru a scăpa de furia publică după ce a elaborat noul regulament al parcărilor, Chițac a anunțat că orice șofer poate parca gratuit timp de 30 de minute. Fie că parcai în zona 0, zona 1 sau zona2, dacă stăteai mai puțin de jumătate de oră parcarea era gratuită.

Numeroși consilieri locali l-au întrebat atunci pe Chițac cum vor fi contorizate cele 30 de minute gratuitate, dar primarul nu a știut să răspundă, motivând ca va veni cu soluția la timpul potrivit.

Și iată că a venit: gratuitatea a fost eliminată din pix de primar. Mai exact, nu poți parca gratuit dacă stai doar 30 de minute. Trebuie să plătești o oră, din care ți se vor scade cele 30 de minute.

Mai exact, dacă parchezi pentru 10 minute în centrul orașului, în loc să o faci gratuit cum promitea Chițac, va trebui să plătești 2 lei. Adică doar jumătate din taxa de parcare pentru o oră, care este 4 lei.

Această metodă la care a recurs primarul este o bătaie de joc în mod direct la adresa constănțenilor și sifează orice regulă a bunului simț. Dar constănțenii au început să se obișnuiască și să accepte acest stil arogant și disprețuitor.

În zona 0, taxa de parcare va fi de 4 lei/ora, fără limită de timp, în zona 1 taxa va fi 3 lei/ora, iar în restul orașului 1 leu/ora. Cei care doresc să parcheze în zona 2, pot cumpăra vignete pentru 1 zi, 7 zile, 30 zile sau 1 an, fără a avea însă loc de parcare rezervat.

Acest derapaj grav al primarului a fost sancționat inclusiv de viceprimarul USR Florin Cocârgeanu, care spune că „ceea ce se întâmplă acum este o încălcare flagrantă” a hotărârii de consiliu prin care a fost aprobat Regulamentul parcărilor din Constanța.

„Încă o palmă dată constănțenilor: cele 30 de minute de parcare gratuită au fost eliminate din pix. Amendamentul consilierilor USR PLUS referitor la gratuitatea parcării timp de 30 de minute în zonele 0, 1 și 2 a fost eliminat de angajații primăriei care pun în aplicare regulamentul parcărilor.

În loc să respecte regulamentul, aparatul primăriei, sub coordonarea viceprimarului Ionuț Rusu care se ocupă de implementarea regulamentului, recurg la diverse artificii pentru a elimina această gratuitate.

Astfel, ca parcarea să fie taxată din primul minut, au redus tariful orar introducând acea gratuitate în prețul primei ore. Primăria Constanța trebuie să pună în practică deciziile Consiliului Local, nu să interpreteze regulamentele după placul unora.

Ceea ce se întâmplă acum este o încălcare flagrantă a unei hotărâri”, a declarat viceprimarul USR Florin Cocârgeanu.

Primăria Constanța propune un nou sistem de plată a parcării prin SMS

Primăria Constanța a anunțat totodată și un nou sistem de plată a parcării prin SMS.

„În curând, va putea fi utilizată o nouă versiune a aplicației de plată a parcării „Constanța Parking”.Prin intermediul aplicației „Constanța Parking”, cetățenii vor avea la dispoziție o metodă simplă și eficientă de a plăti rapid și ușor timpul de parcare.

Aplicația va permite efectuarea plății parcărilor de scurtă durată prin SMS și CARD BANCAR, pentru parcările aflate în zona 0, zona 1 și zona 2 ale orașului.

Într-o primă etapă, aplicația va fi disponibilă pentru zona 0.Prin trimiterea unui SMS generat de aplicație sau folosind cardul bancar pentru plata parcării prin aplicație, evitați manipularea bancnotelor și pierderea de timp cauzată de metodele clasice de plată prin numerar.

De asemenea, aplicația va trimite o notificare cu 15 minute înainte de expirarea timpului de parcare, astfel încât veți evita situația neplacută de a fi sancționat, în cazul depășirii accidentale a timpului de parcare. Aplicația „Constanța Parking” poate fi descărcată gratuit din Google Play si AppStore. Taxarea prin SMS se va face la numărul 7475. În funcție de zona în care se face parcarea și de intervalul dorit, conținutul SMS-ului va fi diferit.Informațiile vor fi afișate pe panouri de informare.

Pe lângă această modalitate de plată, cetățenii vor putea efectua plata parcării prin parcometre stradale și tichete răzuibile care vor fi comercializate la punctele de lucru Confort Urban și la punctele de vânzare CT BUS.”

Actualitate