Actualitate Constanța

Chiţac, despre promovarea rusofilului Dan Puric de către asociaţia Constanţa Altfel: „Trebuie să lăsăm lumea să aleagă“

La finalul şedinţei de Consiliu Local de luni, 28 februarie, primarul Vergil Chiţac a fost provocat să exprime o poziţie publică faţă de faptul că asociaţia pe care a fondat-o promovează un eveniment desfăşurat la Constanţa, în care protagonistul principal este actorul Dan Puric, cunoscut pentru declaraţiile sale ultranaţionaliste, pro-ruse şi anti-occidentale.

Scris de 
 pe data 
28 februarie, 2022

CONTEXT. Actorul şi regizorul Dan Puric este aşteptat la Constanţa pe 6 martie, în cadrul unui eveniment ce face parte din proiectul „O Constanţa Altfel Cultural“. Evenimentul, sponsorizat de clinica Euromaterna, este organizat şi promovat de Consiliul Judeţean Constanţa şi asociaţia Constanţa Altfel, fondată de primarul Vergil Chiţac şi city managerul Felicia Ovanesian. Preţul unui bilet la evenimet este de 100 de lei.

Amintim că Dan Puric a fost inclus pe celebra „listă a lui Dughin”, alături de alţi agenţi de influență ai Moscovei în România (printre care Ion Iliescu și Adrian Năstase). Puric este cunoscut pentru poziția sa anti-occidentală și anti-vaccinistă, fiind intens promovat de site-ul propagandei ruseşti, Sputnik, iar mesajele lansate de el în spaţiul public coincid foarte mult cu cele promovate insistent de aparatul de propagandă a lui Vladimir Putin.

În contextul războiului din Ucraina, prezenţa şi promoovarea la Constanţa a unui personaj controversat precum Dan Puric a stârnit o serie de reacţii de indignare în spaţiul public, în care foarte mulţi constănţeni condamnă decizia de organizare şi promovare a evenimentului.

Astfel, la finalul şedinţei de Consiliu Local de luni, 28 februarie, preşedintele USR Constanţa, Dumitru Caragheorghe a lansat un apel, atât către primarul Vergil Chiţac, cât şi către Consiliul Judeţean, să se delimiteze de la promovarea unui astfel de eveniment.

Vreau să salut iniţiativa UE de a interzice pe teritoriul României platformele de propagandă Russsia Today şi Sputnik, două instrumente odioase de manipulare şi dezinformare, şi aş vrea să trag un semnal de alarmă asupra unor evenimetne în care ne asociem (n.r. – administraţia locală) cu purtători de stindard sau de mesaj al acestor platforme.

Fac un apel către colegii noştri din Consiliul Judeţean să se delimiteze de invitaţia publică prin care organizează un eveniment în care participă Dan Puric, un cunoscut promotor al ideilor Sputnik şi Russia Today şi fac un apel către domnul primar să se delimiteze public de acest individ în contextul în care dânsul este fondator al unei asociaţii care promovează evenimentul.

Trăim clipe extraordinar de sensibile în care etica este mai presus de orice şi trebuie să ne delimităm categoric de astfel de indivizi, care nu fac altceva decât să dezinformeze şi să promoveze mesaje ale acestor platforme. Am speranţa că toţi constănţenii văd lucrurile aşa în acest moment“, a declarat Caragheorghe.

Primarul Vergil Chiţac a răspuns că, din moment ce el nu mai face parte din cadrul asociaţiei pe care a fondat-o, nu poate interveni în activitatea acesteia. Deşi a spus că nu va fi prezent la eveniment, pentru că nu rezonează cu ideile propagate de Dan Puric, Chiţac a mai adăugat că lumea este cea care trebuie să aleagă, lăsând de înţeles că este normal ca evenimentul să se desfăşoare, făcând precizarea că „suntem o societate liberă“.

Eu nu mă pot intruziona în activitatea unui asociaţii civice chiar dacă eu am fost fondatorul acesteia, acum nu mai fac parte din ea şi e liberă să îşi aleagă drumul şi valorile pe care le promovează.“, a spus Chiţac, deşi, la rândul său, a fost şi este intens promovat pe pagina şi grupul de Facebook ale asociaţiei.

Eu pot intra într-o discuţie filosofică, dacă e cazul, cu domnul Caragheorghe şi să îi spun că a fi naţionalist nu e nimic rău. Naţionalismul e o doctrină sănătoasă şi, în esenţă, naţionalismul înseamnă să îţi iubeşti ţara şi nu cred că există cineva care să nu-şi iubească ţara – problema este să nu fie ultra-naţionalist.

În ceea ce priveşte poziţia mea… Eu nu mă voi duce la acea conferinţă pentru că nu agreez genul de dezbateri şi filosofia domnului Dan Puric nu rezonează cu mine. Însă suntem într-o societate liberă şi trebuie să lăsăm lumea să aleagă“, a declarat Vergil Chiţac.

În urmă cu doi ani, Dan Puric s-a dezlănțuit în cadrul unei emisiuni la Realitatea PLUS, folosind un limbaj scandalos, în seara de Înviere, împotriva oamenilor de pe Facebook, împotriva Bruxellesului și împotriva celor care au protestat după tragedia de la Colectiv. Moderatorul emisiunii nu i-a atras atenția pentru derapajele verbale. Dimpotrivă, i-a ținut isonul. Despre cei de pe Facebook, Dan Puric a spus că ,,sunt noii năvălitori asupra poporului român”, iar despre Colectiv a spus că ,,haimanalele alea” voiau să dea jos Biserica.

Dan Puric, cetățean de onoare al Municipiului Buzău, a fost informator al Securității, dar nu a primit adeverință de colaborator în sensul legii, pentru că nu s-au găsit informații transmise de Puric organului de represiune. Puric se angajase că va turna elevii de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, folosind numele conspirativ „Cristian”.

.

Actualitate