Nu mai e cazul să se aloce milioane de euro pentru asociațiile sportive private care fac un așa-zis sport de performanță, de exemplu, ci trebuie să se construiască săli de sport în școli, pentru copii astfel încât să crească sănătoși și să poată face performanță cu adevărat”.

Asta declara Vergil Chițac în urmă cu doi ani, când primarul de la acea vreme, Decebal Făgădău, aloca milioane de euro cluburilor sportive private din Constanța. Astăzi, actualul primarul ales al Constanței, Vergil Chițac, alocă suma de 15 milioane lei acelorași cluburi sportive.

Este evident că orice comentariu privind verticalitatea și consecvența primarului Vergil Chițac este de prisos. Primarul alocă 15 milioane de lei exact pentru aceleași cluburi sportive private pentru care îl critica pe Făgădău și îl acuza că astfel sifonează bani.

Mai mult, Chițac nu a aprobat nicio finanțare pentru construirea vreunei noi săli de sport sau bazin de înot din Constanța. Din contră, edilul s-a opus vehement când s-a pus problema alocării de fonduri pentru construirea unei săli de sport pentru școala 37 din Constanța, acolo unde 1,100 de elevi fac orele de educație fizică în clase, printre bănci.

Primarul Vergil Chițac este exemplu perfect de politician de conjunctură, parvenit într-o funcție înaltă fără vreun merit personal, ci doar prin minciună și manipulare. Faptul că nu are nicio problemă în a-și călca în picioare propriile vorbe, ne arată cât preț trebuie să punem pe ceea ce ne spune „amiralul”.

Constanța Altfel (asociația primarului Vergil Chițac), 28 iulie 2018:

„La inițiativa primarului ales, aproape 4.000.000 euro din banii noștri merg la asociații sportive private preferate, aparținând unor foști și actuali potentați. Asta în timp ce școlile nu au săli de sport sau acestea sunt o ruină, în timp ce nu avem piscine olimpice ( ar face concurență unei asociații favorizate, nu – i așa?), nu avem o sală polivalentă, împrumutăm bani cu dobândă pentru autobuze poluante, nu avem parcuri și nu suntem în stare să udăm ultimele spații verzi, ne batem pe parcări. În timp ce nu avem un azil de bătrâni decent și ne rupem mașinile și picioarele în zone abia renovate tot din banii noștri, ajunse ”vintage” înainte de recepție. Nu ai ce face cu banii? Îți dăm noi. E promisă! Aveți și o mostră de Constanța lui Făgădău, orașul care își permite să sponsorizeze cluburi private ignorând interesul public! ”Buricul” Constanței lui Făgădău!”

Primarul Chițac, 15 milioane de lei pentru cluburi private, 0 lei pentru săli de sport

Primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre privind alocarea din bugetu local a aproximativ 15 milioane lei pentru cluburile sportive private.

Iată cum împarte Chițac banii pe care acum 2 ani îi considera scurgere de fonduri:

6.000.000 lei – Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța

2.500.000 lei – Asociația Baschet Club Athletic Constanța

687.000 lei – Asociața Club Sportiv Academia de Volei Tomis

1.000.000 lei – Club Sport Phoenix Constanța

450.000 lei – Asociația Club Sportiv Selena

800.000 lei – Club Sportiv Universitar Neptun

380.000 lei – Asociația Club Sportiv Top Star Table Tennis

400.000 lei – Club Sportiv Cleopatra Mamaia

160.000 lei – Club Sportiv „Fly Oc”

100.000 lei – Asociația Club Sportiv Prima Spadă

1.000.000 lei – Club Sportiv Farul Constanța

500.000 lei – Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru

300.000 lei – Club Sportiv Universitar Simona Halep

125.000 lei- Asociația Club Sportiv 4V Motorsport

125.000 lei – Club Sportiv Marina

100.000 lei – Club Sportiv Frontiera Tomis

Iată ce spunea primarul Vergil Chițac în urmă cu 3 ani, prin intermediul asociației sale, Constanța Altfel:

„De „dragul” sportului, Decebal Făgădău alături de consilierii psd si pmp sifonează banii publici prin asociațiii private!De ce trebuie ca bugetul local să susțină Asociațiile private de sport?

Apelul nostru la bun simț și la normalitate nu a dus la nici un rezultat. Neamprostia și nesimțirea a atacat și acum în haită! Ieri, în ședința Consililui Local, la propunerea primarului, majoritatea PSD plus PMP, asezonată din loc în loc și de unii consilieri liberali, a dirijat aproximativ 4 milione de euro spre cluburi și asociații private de sport pretextându-se încurajarea sportului constănțean.Avem încă o dovadă a faptului că rațiunea și argumentele logice nu prevalează în deciziile celor care conduc orașul ci numai interesele personale. Mai exact Decebal Făgădău continuă sifonarea banilor publici prin suveici care implică asociații private! El crede că noi nu știm că 90% din acești bani se duc pe salariile sportivilor care de fapt nu ajung la ei decât pe hârtie, fiind nevoiți să returneze patronilor circa jumătate după binecunoscuta metodă “parandărăt”! Sau poate, nu-i pasă! Ei bine dacă lui nu-i pasă, nouă da! Ca atare:-Vom ataca în instanță această hotărâre nedreaptă și o vom anula, pentru că banii publici trebuie să urmeze interesele publice nu să alimenteze interesele private cu carnet de partid. Legea Educației fizice și sportului (69/2000) îi obligă să asigure cu prioritate copiilor de vârsta preșcolară tinerilor și persoanelor în vârstă condiții pentru practicarea exercițiului fizic.

Îl anunțăm pe dl. Răzvan Florea consilier PSD care și-a votat o parte din bani pentru clubul său de înot, că tocmai s-a ales cu o plângere penală pentru conflict de interese! Am auzit că și ginerele celebrei doamne Frigioiu, director financiar în primărie, este în conducerea Handbal Club Dobrogea. S-ar putea și aici să fie o incompatibilitate dacă madame a semnat nota de fundamentare”, se arăta într-o postare a asociației Constanța Altfel.

(Visited 547 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.