Constanța

Chițac vrea dublarea prețulului gigacaloriei. Facturi cu 30-40% mai mari la căldură și apă caldă pentru constănțeni

Editare foto: Constanta de Azi

Primarul Vergil Chițac a convocat pentru astăzi o ședință extraordinară de Consiliu Local pentru a supune la vot majorarea prețulului la gigacaloriei pentru populație.

Scris de 
 pe data 
17 septembrie, 2021

Primarul Vergil Chițac a convocat pentru astăzi o ședință extraordinară de Consiliu Local pentru a supune la vot majorarea prețulului la gigacaloriei pentru populație.

Edilul propune astfel majorarea tarifului gigacaloriei de la 598 lei la 1038 lei/Gcal.

De asemenea, se aprobă și subvenția unitară pentru populație pe care o va plăti Primăria Constanța în sezonul rece 2021-2022. Astfel, constănțenii branșați la RADET vor plăti o gigacalorie cu 325 lei,o majorare cu 30% față de anul trecut (250 lei/Gcal). Drept urmare, Primăria va achita o subvenție pentru fiecare gigacalorie de 710 lei, bani care provin din taxele și impozitele tuturor constănțenilor.

Astfel, pe lângă facturile aproape duble la energia electrică, constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor plăti și facturi la încălzire și apă caldă majorate cu 30%. Spre exemplu, un locatar care a plătit iarna trecută o factură lunară la încălzire de 500 lei, iarna aceasta va plăti 650 lei.

Primarul Vergil Chițac adeclarat că defapt majorarea este o „investiție în viitorul orașului și confortul constănțenilor”.

„Ne asumăm realitatea pe care prețurile din anii trecuți nu o exprimau și am inclus pierderile ce până în acest moment au fost mascate. Rolul nostru este de a proteja orașul și locuitorii acestuia, nu de a le periclita siguranța în vreun fel. Și vă asigur că fix asta facem și de această dată și procedăm întocmai. Așadar, investim în viitorul orașului și în confortul dumneavoastră: creștem subvenția pentru prețul la gigacalorie la un nivel fără precedent în Constanța și, mai mult, demarăm procedurile pentru schimbarea sistemului de conducte pentru termoficare, vechi de zeci de ani. Odată cu atingerea acestor investiții, automat vor scădea și prețurile pentru populație”, a declarat Chițac.

„În acest moment, prețul gigacaloriei este dublu față de anul trecut, cele două motive exprimate mai sus determinând această evoluție nefericită. Cu toate acestea, nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt”, a mai adăugat Chițac.

    Etichete:


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/constant/public_html/wp-content/themes/constanta/single.php on line 120

Actualitate