Actualitate Constanța

„Cine o să ne alunge?“. Teodosie spune că nu va încheia slujba de Paște la ora 2.00

Editare foto: Constanta de Azi

Alegând să sfideze, din nou, contextul pandemic cauzat de răspândirea SARS-CoV-2, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu a anunţat că nu va da curs restricțiilor preconizate de autorităţi, conform cărora slujba din noaptea de Înviere ar urma să se încheie la ora 2.00 dimineaţa.

Scris de 
 pe data 
26 martie, 2021

„Este o rănire a sufletului credincioşilor în această mare sărbătoare. La ora 12 noaptea dăm lumină! Nici liturghia n-o putem face (…)

Acest atac la adresa sufletului nostru creştin nu trebuie să se producă. Cum să restricţionăm această sărbătoare?

Aceste canoane sunt de la Dumnezeu. Cu Dumnezeu nu negociem! Nici turcii, când ne-au ocupat, nici comuniştii nu ne-au interzis sărbătorile!”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

În cadrul unei intervenții la Antena 3, Teodosie a fost întrebat dacă se va conforma restricţiei de a încheia slujba în noaptea de Înviere la ora 2 dimineaţa.

„Imposibil. Cine o să ne alunge, suntem sub ocupaţie? (…) Biserica este autonomă!

De ce această restricţionare a sufletului? Sufletul nu e inferior trupului…Sufletul fără trup rămâne viu, trupul fără suflet este mort. Vă rog să ne lăsaţi Paştele şi sufletele libere”, a cerut Teodosie.

El şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor renunţa la restricţionarea programului ceremoniilor religioase în noaptea Învierii.

„Eu nădăjduiesc că vom birui. Vom face rugăciuni. Îi îndemn pe toţi credincioşii să se roage pentru luminarea conducătorilor noştri, să nu ne obstrucţioneze Paştele… Eu nu pornesc război, ci apăr credinţa pe care sunt dator să o apăr!”, a adăugat Teodosie.

Premierul Florin Cîţu a afirmat joi, după discuţiile purtate cu reprezentanţii cultelor religioase, că soluţia spre care se îndreaptă autorităţile este adaptarea intervalului orar al restricţiilor de circulaţie astfel încât credincioşii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, cu condiţia respectării regulilor de siguranţă sanitară.

Actualitate