Aplicația Sit Urban conține acum o inventariere amplă a celor 1.081 de construcții din centrul vechi al Constanței, ce a fost posibilă cu ajutorul și implicarea unor specialiști ai Băncii Mondiale, voluntari, arhitecți și specialiști din mai multe țări și urbaniștii din cadrul Primăriei Constanța.

Fiecare imobil are o fișă de date care cuprinde toate informațiile despre clădire, de la anul construcției, identificarea în cvartal și regimul de înălțime până la funcțiune, starea fațadei, a acoperișului, tâmplăria, împrejmuirea sau starea anexelor.

Sunt disponibile în plus și informațiile din kitul de regenerare urbană elaborat de specialiștii Băncii Mondiale în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat cu Primăria.

Am inventariat casă cu casă, imobil cu imobil, anexă cu anexă toată zona cuprinsă între bulevardul Ferdinand și Cazino. Pentru fiecare din aceste imobile s-a realizat o fișă de date care conține informații de la identificare în cvartal până la descriere și referințe.

Tocmai pentru că acest prim inventar se vrea a fi un instrument viu pentru administrație, pentru proprietari, pentru pasionați, fac apel la toți cei care dețin date despre imobilele din zona peninsulară să contribuie și să ne ajute să populăm toate câmpurile rămase libere.

De exemplu, pentru orice imobil noi avem codul de identificare, regimul de construire, de aliniere, anul construcției, stilul clădirii, arhitect. La partea de identificare multe dintre câmpurile pe care le veți vedea în această aplicație sunt libere.

Sunt convins că atât istoricii cât și pasionații de istorie, enciclopediști, oameni de cultură ne pot ajuta să populăm cu informații aceste câmpuri pentru a avea o radiografie arhicompletă a inimii orașului nostru. La descriere avem funcțiunea, starea clădirii, fațadele, acoperișul, împrejmuirea și la referințe vorbim despre existența sau inexistența unei documentații, propuneri ale specialiștilor care au realizat acest inventar ce reprezintă o primă analiză arhicompletă a Zonei Peninsulare.

Alături de acest inventar am elaborat în decurs de un an de zile si un kit de regenerare urbană, cu alte cuvinte am separat ceea ce înseamnă fondul construit de spațiul public, l-am împărțit pe tipologii, pe elemente, pe componente. Fiecare din aceste imobile reprezintă o fărâma din moștenirea noastră.

Fiecare dintre noi își poate aduce contribuția la moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri si împreună putem reclădi un oraș cu care să ne mândrim.

Sper ca specialiștii în primul rând să își aducă aportul în popularea cu date a acestei aplicații și pentru fiecare din aceste imobile îmi doresc să primesc cât mai curând o documentație în vederea consolidării, reabilitării, restaurării pentru că doar așa putem da viață acestei zone extrem de frumoase și unice a orașului nostru”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Harta interactivă “Sit Urban” permite accesul la informații georeferențiate in timp real in ceea ce privește reglementările urbanistice actuale dar si viitoare care vor fi supuse dezbaterilor publice conform Ordinului 2701/2010. Aceasta harta reprezintă un instrument in plus in procesul de dezvoltare, planificare si activitate interactivă (autoritate locală-populație) de regenerare urbană a zonei peninsulare.

Aplicația poate fi descărcată folosind și codul QR de mai jos:

(Visited 112 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.