Constanța

Comisia Europeană: Sud-Estul României, cea mai săracă regiune din UE. Constanța, mai slabă decât Guyana

Comisia Europeană a lansat luni, 7 octombrie, la Bruxelles, ediția 2019 a Indicelui European Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene.

Scris de 
 pe data 
8 octombrie, 2019

Potrivit noului index, Locul 1 este ocupat de Stockholm (Suedia), cu 100 de puncte, urmat de Londra (UK), cu 99,1 puncte și Utrecht (Olanda), cu 99 de puncte. Regiunea București – Ilfov se clasează pe locul 151 din 268 de regiuni, în timp ce regiunea Sud-Est (România) e pe penultimul loc, înaintea regiunii Egeea de Nord (Grecia).

De remarcat că regiunea Sud – Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței, aflată pe al treilea cel mai slab loc, cu 5,6 puncte.

Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord), din care face parte și Clujul, se situează pe locul 246 din totalul celor 268 de regiuni europene, cu un scor de 17,45 din 100 de puncte.

Indicele ia în calcul parametri precum inovația, complexitatea mediului de business, infrastructura, inovarea, mărimea pieței etc.

Dintr-un singur punct de vedere, regiunea Nord-Vest se situează peste media europeană a parametrilor luați în calcul, și anume „eficiența pieței muncii”, și din același punct de vedere ea performează mai bine și decât restul regiunilor similare.

La nivel național, cea mai competitivă regiune este București-Ilfov, cu 55,9 puncte, urmată de Vest (20,9) care sunt și singurele aflate peste media națională de 17,84 de puncte, trasă radical în sus de capitală. Urmează Nord-Vest cu 17,45, Sud-Muntenia (15,62), Centru (13,18), Sud-Vest (10,57), Nord-Est (9,05) și Sud-Est (5,35).

Articolul complet, pe www.g4media.ro

Actualitate