Constanța

Consilierii PNL și USR au votat regulamentul lui Chițac privind parcările. Constănțenii vor fi jecmăniți pe față

Consilierii locali ai PNL și USR-PLUS au aprobat astăzi regulamentul parcărilor publice din municipiul Constanța. Consilierii PSD au votat împotrivă.

Scris de 
 pe data 
23 aprilie, 2021

Trebuie precizat faptul că atât inițiatorul proiectului, primarul Vergil Chițac, cât și cel care s-a ocupat de elaborarea lui, viceprimarul Rusu, habar nu au avut să explice modalitatea cum se va aplica acest regulament.

Aceștia nu au știut nici măcar să explice cum vor fi monitorizate cele 30 de minute gratuite de parcare acordare șoferilor sau ce se va întâmpla dacă în zona de parcare nu există parcometru.

Astfel, noul regulament va intra în vigoare în următoarele 3 luni, la o dată ce va fi anunțată de Primăria Constanța.

Cine și cum a votat

Potrivit noului regulament, întregul oraș Constanța va deveni o imensă parcare cu plată. Nu vor mai exista zone, nici măcat în cartiere, unde să nu se instituie taxă pentru parcarea autoturismelor.

Foarte important, constănțenii care dețin închiriat de la Primărie un loc de parcare de 5 ani sau mai mult își vor pierde locul de parcare. Acesta va fi încărcat într-o platformă on-line, unde va fi disponibil spre închiriere pentru orice persoană care locuiește în zonă. Practic, lupta pentru închierea unui loc de parcare va consta în viteza cu care locatarii se vor mișca pe noua platformă, care va fi gata în 3 luni de zile.

De asemenea, tarifele de parcare au cunoscut adjustări importante.

În zona 0, taxa de parcare va fi de 4 lei/ora, fără limită de timp, în zona 1 taxa va fi 3 lei/ora, iar în restul orașului 1 leu/ora. Cei care doresc să parcheze în zona 2, pot cumpăra vignete pentru 1 zi, 7 zile, 30 zile sau 1 an, fără a avea însă loc de parcare rezervat.

Principalele prevederi ale noului regulament de parcări din municipiul Constanța

 • În municipiul Constanța se vor institui 4 zone de taxare. Locurile de parcare aflate la distanță mai mică de 30 m de unități hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive vor putea fi atribuite acestora în baza unui abonament
 • Ocuparea unui loc de parcare în zonele 0 și 1 este permisă în baza unui tichet de parcare eliberat de parcometre/personal desemnat sau prin utilizarea sistemului de plată a taxei prin SMS.
 • Riveranii persoane fizice din Zona1 beneficiază la cerere de locuri de parcare rezervate prin abonament anual. În intervalul orar 08.00-16.00 de luni până vineri, locurile de parcare pe bază de abonament anual pot fi ocupate de orice altă persoană cu plata taxei de parcare.
 • Parcarea verde din zona Spitalului Județean face parte din zona 0 și îi sunt aplicate aceleași tarife.
 • În Zona 2 pentru ocuparea locurilor de parcare cu plată, utilizatorii vor achita anticipat fie tariful orar, fie abonamentul eliberat pentru 1 zi, 7 zile, 30 zile sau 1 an.
 • Riveranii persoane fizice din Zona 2 care nu dețin locuri de parcare, beneficiază la cerere de locuri de parcare rezervate pe bază de abonament anual, În intervalul orar 08.00-16.00 de luni până vineri, locurile de parcare pe bază de abonament anual pot fi ocupate de orice altă persoană cu plata taxei de parcare.
  Se interzice oarcarea vehiculelor cu masa mai mare de 3,5t în zona 2.
 • Parcările de reședință constituie Zona 3 a municipiului Constanța. În parcările de reședință se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament.
  Cetățenii care înregistrează cu datorii la SPIT sau cu restanțe la întreținere nu vor putea închiria loc de parcare.
 • Rezervarea locurilor de parcare de reședință se face în mod transparent printr-o platformă online astfel încât fiecare solicitant poate vizualiza locurile de parcare libere.
  Locurile de parcare rezervate de 5 ani sau mai mult anterior intrării în vigoare a prezentului regulament nu se vor mai prelungi automat.
  Rezervarea fiecărui loc de parcare de reședință se va realiza odată la 5 ani începând cu data la care platforma digitală este disponibilă.
  În intervalul orar 08.00-16.00, de luni până vineri, locurile de parcare de reședință libere pot fi ocupate de orice altă persoană decât titularul rezervării, doar cu plata tarifului de parcare aplicabil zonei.

Zona 0:
Parcare str. Traian – Curtea de Apel
Parcare str. Traian – Judecătorie – Tribunal – Cercul Militar
Parcare bd. Tomis – Tronsonal Capitol, str. Traian
Parcare Poșta Mare
Parcare Sala Sporturilor
Parcare str. Ștefan cel Mare – zona restaurant Zorile
Parcare Str. Ștefan cel Mare – Beta Caffe
Parcare str. Ștefan cel Mare – CEC Bank
Parcare bd. Ferdinand – zona Grand
Parcare Colegiul Mircea – aleea spre Teatrul Oleg Danovski
Parcare Portul Tomis
Parcare Poarta 1
Parcare str. Termele Romane
Stațiunea Mamaia (între 1 mai – 15 septembrie)
Parcare verde Spitalul Județean Constanța

Zona 1

Zona 2:
Spațiile de parcare situate pe trama stradală a municipiului Constanța, cu excepția spațiilor de parcare cuprinse în Zona 0 și 1 și parcările de reședință

Zona3
Parcările de reședință

TARIFE

Zona 0
Tarife: primele 30 de minute gratuite. după 30 de minute, 4 lei/ora.
Abonament: 199 lei/lună, nu include rezervarea unui loc de parcare.
Tichetul de parcare deteriorat/pierdut – 100 lei.

Zona1: primele 30 de minute gratuite. După 30 de minute, 3 lei/ora tva inclus.
Abonamente: pentru instituții publice și societăți comerciale – 199 lei/lună, fără rezervarea locului de parcare.
Pentru persoanele fizice, care nu domiciliază în zona1, 499 lei/lună.

Zona2
Primele 30 de minute gratuite, după 30 de minute 1 leu/ora. În zona 2 sunt disponibile următoarele tipuri de abonamente: 1zi – 20 lei, 7 zile – 100 lei, 30 zile – 150 lei, 1 an – 199 lei. Aceste abonamente nu includ rezervarea locului de parcare

Zona 3 parcări de reședință: taxa prevăzută de hotărâre anuală de aprobare a impozitelor șo taxelor locale.

În fundamentarea tarifelor, Primăria notează că pentru reabilitarea unui loc de parcare pe trama strada costă 3.459 lei, amenajarea unui nou loc de parcare tramă stradală – 4.767 lei; contruire loc de parcare în parcare supraetajată – 13.000 euro;

Conform referatelor tehnice, se notează că în anul 2020 au fost amenajate 2.191 locuri de parcare, iar în 2021 sunt estimate a se amenaja 860 noi locuri de parcare.

Potrivit estimărilor realizate de Horia Constantinescu, Primăria estimează următoarele venituri din încasarea taxei de parcare după cum urmează:
– încasări vignetă albă (360 lei/an): 43,2 milioane lei
– încasări parcări SMS: 36,6 milioane lei.

Total încasări suplimentare aprox. 80 milioane lei.

Cu acești bani, Primăria se angajează să construiască 1.250 locuri de parcare în parcări supraetajate în fiecare an.

Actualitate