Trăim într-un oraș unde nesimțirea semenilor noștri și nepăsarea și incompetența unui primar ales pe sprânceană își dau amical mâna peste zoaiele ce se preling pe imaginea Constanței. Poate așa le place unora, să calce în rahat și mizerie, amintindu-le probabil de condițiile din propriile case. Dar ce vină avem, oare, noi ceilalți?

Am fi tentați și îndreptățiți ca prima reacție să o îndreptăm spre Primăria Constanța, cea care gestionează orașul și, implicit, curățenia lui. Acolo unde primarul ar trebui să aibă frâiele urbei și să ia toate măsurile pentru ca acest oraș să ne facă mândri de el. Dar nu se întâmplă asta. Edilul Constanței, domnul Decebal Făgădău, nu a mai luat de mult orașul la pas. Și nu mă refer aici la Mamaia sau zona peninsulară. Ci la cartierele orașului, inclusiv centrul, unde străzile stau nemăturate de săptămâni întregi. Trotuarele sunt atât de mizerabile încât pașii lasă urme prin covorul de gunoaie.

Am înțeles că fiind vârf de sezon estival, toată atenția administrației este îndreptată spre zonele turistice, acolo unde vrem să păstrăm, ca oraș, aparențele gardului frumos vopsit pe dinafară. Dar, nu uitați domnule primar, că mizeria în care ne țineți captivi o plătim, noi, constănțenii, din greu prin taxe și impozite. Acea firmă a colegului dumneavoastră de partid, Polaris, care ia zeci de milioane de euro pe an, ce face? Poate că ar trebui să se ducă domnul Martin să își ridice taxa de salubrizare doar din Mamaia și Piața Ovidiu, căci pe la noi nu prea dau colegii dânsului.

Trecând peste nepăsare, indiferența, nepriceperea, reaua-voință sau ce o fi a Primăriei, Constanța plătește scump și nesimțirea propriilor cetățeni. Nici gând să generalizez, să bag pe toată lumea în aceeași oală. Dar, din păcate, vedem la tot pasul oameni care nu au nici cel mai mic respect față de semenii lor. Acolo unde se joacă prichindeii, chiar în nisipul din locurile de joacă,  își aruncă nonșalanți mucul de țigară, cojile de semințe sau scuipatul printre dinți. Câinii lor își fac nevoile prin parcuri, trotuare, piețe sau piațete, lăsând mizeria ca o mărturie a nesimțirii lor. Nu le poți spune nimic, nu le poți atrage atenția deoarece, de la nivelul educației lor, agresiunea verbală și fizică este singurul lor răspuns în asemenea situații. Și atunci, ne mai mirăm că trăim într-un oraș mizerabil?

Vedem polițiști locali care declară la presă cum au dat 5 amenzi într-o săptămână pentru astfel de fapte. Și ne bufnește râsul. Dar e greu să vezi aceste lucruri din viteza mașinii și plimbându-te doar prin două, trei locuri din tot orașul. Nu le-ar ajunge carnetul de procese verbale nici jumătate de zi dacă și-ar face datoria așa cum trebuie, dar nu se poate. De ce? Fiindcă „mânca-ți-aș ochii tăi frumoși domn primar”, nu tot la ei te duci să te voteze? Cum să-i încarci pe amărâții ăia cu amenzi când tu le-ai promis o Constanța doar a lor?

 

(Visited 2.005 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.