Până una alta, Primăria a scos ieri zeci de elevi pe Plaja Modern să facă, sub îndrumarea oaspeților niponi, o curățenie japoneză ca la mama ei acasă. Doar că oficialitățile au uitat să îi informeze pe cei de la Kaizen că Plaja Modern, partea de acces, nu are nevoie de curățenie japoneză, ci mai degrabă de una… cameruneză. Bălăriile înalte cât statura unui om, ciulinii crescuți efectiv cât casa, ierburile înalte lasă mai degrabă impresia unei savane, din care ar putea sări oricând un prădător. Dacă prădătorii nu sar, încă, șerpii și șopârlele sunt ca la ei acasă.

De la ora 10:00, vă așteptăm pe plaja Modern la Acțiunea ”5S Public” – „Curățenie la standarde japoneze“- un eveniment complex de aplicare a metodelor japoneze Kaizen, pentru îmbunătățirea relațiilor sociale la nivelul orașelor, reunind parteneri din mediul privat, administrație publică, mass media și ONG-uri. Aceasta presupune ecologizarea spațiilor publice din România, în stil japonez, conform filosofiei Kaizen. Pentru al 8-lea an consecutiv, Institutul Kaizen România și Asociația KAIZEN Manager Club, alături de Asociația Clean-Up Japonia, organizează acțiunile „5S Public”, în cadrul Programului „Educație KAIZEN pentru România”, iar în acest an, pentru prima dată, o astfel de acțiune are loc și în Constanța, în zona Plajei Modern, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța”, afirma cu mândrie primarul Decebal Făgădău. De parcă ar putea fi vorba de mândrie când vine cineva și îți bate la ușă ca să te învețe să îți faci curat în propria casă sau te bagă cu forța în propria cadă să te scapă de împuțiciune. Asta e Constanța, noi ne mândrim cu așa ceva… Și dăm și comunicate de presă…. Bucurie mare că au venit japonezii și ne-au spus: „Bă, nespălaților….”

În altă ordine de idei, ieri seară scările de acces de la Restaurantul Zorile spre Plaja Modern, zona unde s-a făcut pe zi curățenia japoneză, arătau, așa cum am spus și mai sus, ca o savană. Bălăriile înalte de peste 2 metri invadau aleile și scările, în timp ce de sub copaci și prin vegetație se observau grămezi de gunoaie. Iar mirosul era pe măsură.

Trebuia să te strecori prin mărăcinii răsăriții generos prin orice crăpătură de beton. Spre plajă, aceeași situație. Locuri întregi de stufăriș, ciulini crescuți probabil la dimensiuni record, miros înțepător. Întreaga vale a portului arată la fel. Rușinos. Sezonul estival a început, constănțenii iau zilnic cu asfalt plajele, comercianții și-au amenajat umbrelele și sectoarele de nisip. Doar Primăria pare captivă într-un nesfârșit somn al indiferenței, al neputinței. Sau poate că așteaptă să vină Neversea pentru a face curat, să nu se chinuiască de două ori într-o singură vară. Oricum ar fi, imaginea pare mai degrabă demnă de un oraș falimentar de provincie, abandonat de oameni, investitori, dar mai ales de autorități. Nu se face nimic temeinic, iar spoiala pe care ne-o aruncă zilnic Primăria în ochi nu mai prinde nici la copiii de clasa zero.

Domnule primar, zonele de coastă, accesul spre plaje sunt cartea de vizită a unui oraș care trăiește din turism. Nu putem să ne întâmpinăm turiștii cu șerpării, cu mizerii, cu WC-uri publice sub cerul liber. Este rușinos sau scandalos. Scoateți capul din Primărie, luați orașul la pas și veți constata sigur că ceea ce spunem nu sunt răutăți, ci adevăruri pe care majoritatea constănțenilor le cunosc. Am ajuns în anul 2018, când civilizația urbană se îndreaptă spre noi tehnologii, la Constanța să ne rugăm de primar să taie iarbă și să igienizeze spațiile publice. Și tot degeaba…

 

 

(Visited 1.248 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.