Dorea astfel ca toate alocările bugetare către primari să se facă direct de către el, fără a mai vedea cineva care sunt solicitările și nevoile administrațiilor locale. În urma presiunilor consilierilor locali de la celelalte partide, Țuțuianu și-a retras proiectul.

În urma acestei tentative, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, l-a acuzat pe Țuțuianu că vrea să pună mâna pe toți banii cuveniți primăriilor din județ.

„Există o veche vorbă românească, „Ce naște din pisică, șoareci mănâncă”, ce pare a deveni literă de lege în PSD. Copiind modelul mentorilor pesediști din Guvern, în frunte cu premierul Dăncilă, președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, încearcă să bage în buzunarul partidului toți banii publici alocați primăriilor constănțene. Profitând de capcanele ascunse în Legea Bugetului pe 2019, Țuțuianu a încercat să dea o lovitură primarilor constănțeni, vrând să păstreze toți banii alocați de Guvern pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru a-i folosi apoi, fără a da socoteală nimănui, doar cum vor dori mușchii dânsului”, se arată într-un comunicat de presă semnat de deputatul Bogdan Huțucă.

Acesta explică faptul că în procedura de aprobare a Bugetului, Guvernul a făcut derogare de la art.30, alin.4 din Legea responsabilității fiscal-bugetare, suspendând aceste prevederi pentru anul 2019. Iar unul dintre aceste principii, chiar primul de altfel, este principiul transparenței. Ca efect al acestei suspendări, Bugetul pe 2019 nu are, așa cum au avut bugetele anilor trecuți, Anexa din care se vede câți bani va primi de la Guvern fiecare comună, oraș și municipiu din România din sumele din impozitul pe venit sau TVA. Această măsură a fost luată de Guvern ca să ascundă dezastrul spre care se îndreaptă primăriile în 2019, mai susține liberalul.

„În ton cu lipsa de transparență a Guvernului, Țuțuianu a vrut să aplice această metodă și la nivelul județului Constanța, încercând să desființeze Comisia de analiză a solicitărilor unităților administrativ-teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat. Mai exact, Țuțuianu vroia să decidă de unul singur, fără niciun alt criteriu sau argumente, ce primărie să primească bani, cât și când. Pornire de adevărat jupân pesedist, de care ar fi fost invidios chiar și Nicușor Constantinescu. În lipsa comisiei și fără Anexa din Buget, Țuțuianu ar fi putut dirija singur-singurel fiecare bănuț, subjugând primarii sub condiția alocării de fonduri”, a mai declarat Bogdan Huțucă.

Liderul PNL Constanța îi reproșează pesedistului Horia Țuțuianu că a încercat astfel să transforme „un instrument de finanțare și dezvoltare locală într-o ustensilă pur electorală și de constrângeri politice”, mai ales că urmează doi ani cu patru runde de alegeri.

„Primarii, și așa grav loviți de iresponsabilitatea Guvernului, ar fi primit bani de dezvoltare de la Țuțuianu doar dacă ar fi făcut mătănii în fața sediului PSD, purtând pe brațe „icoana” lui Dragnea”, a încheiat Bogdan Huțucă.

 

(Visited 497 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.