Primarul Decebal Făgădău a majorat astăzi prețul la gigacalorie, făcând precizarea că scumpirea va fi acoperită din buget prin subvenție și nu de către populație. Consilierii locali PNL l-au acuzat în schimb pe edil că nu a venit cu un plan pentru eficientizarea RADET și modernizarea rețelei de transport a energiei termice, amintind că subvenția este plătită tot de către populație prin taxe și impozite.

Consiliul Local Municipal Constanța a votat astăzi majorarea prețului gigacaloriei către consumatorii casnici și cei non-casnici de la 517 la 537 lei, respectiv de la 607 la 625 lei. Primarul Decebal Făgădău a precizat că majorarea nu va fi resimțită de populație, care va plăti în continuare 250 lei/gigacalorie. Diferența va fi suportată din bugetul local, sub formă de subvenție.

Consilierii locali PNL au votat împotrivă, amintindu-i primarului Decebal Făgădău că trebuia să vină în fața constănțenilor cu un plan pentru modernizarea rețelei de distribuție a agentului termic cu fonduri europene.

„Primarul Decebal Făgădău  a scumpit gigacaloria, dezinformând că nu populația va plăti diferența. Dar cine? Nu cumva tot din taxele și impozitele constănțenilor vor proveni acești bani, care trebuie să astupe un sistem păgubos de încălzire? Consilierii locali ai PNL au refuzat să voteze proiectul de hotărâre privind majorarea prețului practic de către RADET Constanța începând cu data de 1.01.2020 pentru energie termică, inițiat de primarul Făgădău. Consilierii liberali nu pot gira astfel atitudinea unui primar care nu își asumă angajamentele luate în fața aleșilor locali”, se arată într-un comunicat al PNL Constanța.

Consilierii Locali PNL au aprobat în vara anului trecut preluarea de către municipalitate a rețelei de transport a energiei termice de la CET, cu mențiunea ca primarul Făgădău să prezinte în cel mai scurt timp un plan real de redresare și modernizare a sistemului de termoficare a Constanței cu fonduri europene.

„Lucru pe care Decebal Făgădău nu l-a mai făcut, pentru ca astăzi să vină să ceară scumpirea gigacaloriei. Consilierii PNL  nu au fost de acord ca orașul să preia o rețea de distribuție ciuruită de la CET doar pentru a scoate din buzunarele constănțenilor tot mai mulți bani pentru a masca pierderile. Până când primarul Făgădău nu va prezenta constănțenilor și consilierilor soluții reale pentru eficientizarea sistemului de termoficare, aleșii locali ai PNL nu vor mai da credit proiectelor  de majorare a gigacaloriei sau cele care privesc activitatea RADET”, au anunțat liberalii.

500.000 de euro băgați de Făgădău în tichete sociale

De asemenea, consilierii locali PNL au votat și împotriva proiectului de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău, prin care se majorează valoarea tichetelor sociale din programul Respect de la 40 la 50 de lei. Este vorba despre un efort bugetar de aprox. 500.000 de euro, bani pe care liberalii i-au sugerat lui Făgădău să-i investească în proiecte și nu în pomeni electorale.

„Trecem peste faptul că ne aflăm în an electoral și că acest demers nu produce cu adevărat niciun sprijin real pentru persoanele aflate în dificultate, fiind mai degrabă o lovitură de imagine, dar municipiul Constanța are nevoie urgentă în investiții uriașe în educație, în infrastructură și sănătate.
Cu 500.000 de euro anual, cât se contabilizează această mărire a tichetelor cu 10 lei/beneficiar, putem construi câte o creșă nouă sau o sală de sport în fiecare an, putem face ceva care să schimbe cu adevărat ceva în Constanța”, au declarat consilierii locali PNL.

În replică, Făgădău i-a acuzat pe liberali că au votat împotriva bătrânilor, lucru combătut imediat de consilierii PNL:

„Toată prețuirea și sprijinul nostru pentru bătrâni, pentru persoanele aflate în dificultate, dar cu 10 lei nu îi ajuți cu adevărat pe acești oameni, așa cum vrea să lase impresia primarul Făgădău.

Le-ar fi mai de preț un spital modern și curat unde să nu fie nevoiți să-și cumpere singuri, cu sute de lei, tratamentul, le-ar fi mai util un parc unde să-și poată plimba nepoții, un cămin pentru bătrâni unde să-și poată duce liniștiți zilele, un parc industrial care să angajeze persoanele fără loc de muncă și beneficiare de programe sociale.

Este greșit domnule Făgădău să spuneți că astăzi am votat împotriva bătrânilor! Am votat împotriva modului cinic în care dvs vreți să pozați în salvatorul oamenilor năpăstuiți, cu 10 lei pe lună!”, au mai adăugat consilierii liberali.

(Visited 493 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.