Bucătărie

Cum să pregătești o pască tradițională delicioasă în câțiva pași simpli

Sursă foto: Cozonacul Dolofan

Oricât de multe produse tradiționale ați cumpăra pentru Paști, parcă tot mai bună e o pască de casă. Pentru a o prepara aveți nevoie de câteva ingrediente simple, un strop de inspirație și o picătură de voință.

Scris de 
 pe data 
4 aprilie, 2018

Pentru aluat veți avea nevoie de: făină (aproximativ 600 g faina), 10 g de drojdie uscată, 250 ml lapte călduț, patru linguri de zahăr, trei găbenușuri, 100 g de unt, coaja de la o portocală/lămâie, două plicuri de zahăr vanilat și un praf de sare.

În vreme ce, pentru umplutură vă trebuie: 500 g brânză de vaci, șase linguri de zahar, trei linguri de smântână, un plic de zahăr vanilat, două ouă, coaja de la o portocală/lămâie, două linguri de făină, 100 g de stafide înmuiate în apă și esență de rom.

După ce ați achiziționat toate ingredientele, vă puteți apuca de gătit.

Înainte de-a înepe, nu uitați să puneți la înmuiat stafidele pentru umplutură într-un amestec de apă și esență de rom. Le veți lăsa acolo aproximativ 15 minute, timp în care puteți prepara aluatul.

Amestecați într-un castron: făina, drojdia și sarea, apoi, într-un alt vas, frecați gălbenușurile cu un strop de sare. Puneți laptele la foc, împreună cu zahărul și zahărul vanilat, iar când amestecul se încălzește adăugați untul și lăsați-l la foc mic până se topește.

După topirea untului, dați amestecul la o parte de pe foc și lăsați-l la răcit, apoi adăugați coaja de portocală (sau lămâie) împreună cu gălbenușurile și amestecați până ce se omogenizează.

Compoziția rezultată se va amesteca cu făină până veți obține un aluat nelipicios, apoi veți lăsa aluatul la dospit timp de 45 de minute, acoperindu-l cu un prosop.

În vreme ce aluatul dospește, vă puteți prepara umplutura, însă nu uitați să scoateți stafidele din apă și să le scurgeți bine.

Mixați, pe rând, brânza de vaci, zahărul, ouăle, smântâna, zahărul vanilat, coaja de porcoale (sau lămâie) și făina, apoi adăugați și stafidele.

După ce aluatul a dospit, îl veți împărți în două părți inegale: ¾ aluatul în care veți așeza umplutura și ¼ pentru a decora pasca.

Presărați pe masă puțină făină, apoi întindeți aluatul cu sucitorul, apoi așezați-l într-o tavă unsă cu ulei. Distribuiți aluatul astfel încât să acoperiți și pereții tăvii, apoi adăugați umplutura.

Acum vă rămâne doar să decorați pasca după bunul plac, folosind aluatul care v-a mai rămas și să o ungeți ulterior cu un ou bătut. Lăsați-o la cuptor aproximativ 70 de minute, apoi savurați-o cu poftă!

 

Actualitate