Doar că, la 4 ani de la intrarea în exercițiul financiar 2014 – 2020, Primăria Constanța a reușit performanța de a avea ZERO LEI atrași din fonduri europene, în timp ce primării mult mai mici, cum ar fi Eforie sau Techirghiol au accesat deja zeci de milioane de lei.

Informația a fost făcută public astăzi de deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța. Acesta a cerut ministrului Fondurilor Europene o analiză detaliată a gradului de absorbție a fondurilor europene pe municipiul Constanța, în exercițiul financiar 2014 – 2020. Astfel, potrivit datelor furnizate de ministrul Rovana Plumb, UAT Municipiul Constanța nu a accesat finanțare pentru niciun proiect, având un singur proiect în faza de evaluare.

Am văzut, din păcate, cum o administrație publică iresponsabilă și incompetentă a reușit performanța ca în exercițiul financiar 2007-2013 să returneze Uniunii Europene fonduri consistente, asta deoarece nu a respectat corectitudinea licitațiilor publice în desemnarea firmelor câștigătoare. Astfel, din cele 15 proiecte implementate de UAT Municipiul Constanța pe Programul Operațional Regional, 7 s-au derulat cu încălcări ale legislației în materie de achiziții publice, fiind impuse corecții financiare, care până în unele situații au mers până la 100% din valoarea lucrărilor. S-au pierdut astfel milioane de euro, pentru care primarul Constanței nu a oferit niciodată vreo justificare.

Mergând pe firul finanțărilor cu bani europeni obținute de Primăria Constanța, am solicitat public ministrului Fondurilor Europene să prezinte informații cu referire la proiectele depuse de către administrația locală a Municipiului Constanța, pe toate axele de finanțare deschise, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020.

Răspunsul ministrului Rovana Plumb este unul cât se poate de concludent. Potrivit adresei Ministerului Fondurilor Europene cu nr. 386/27.03.2018, „până în prezent, la nivelul Municipiului Constanța, autoritățile de management au semnat cu beneficiarii 35 de contracte de finanțare, în valoare totală de 406,41 milioane lei, din care aproximativ 271,69 milioane lei reprezintă contribuția UE”. Din această sumă, însă, Primăria Constanța a reușit să atragă… 0 lei, neavând niciun proiect aprobat, banii fiind atrași în cea mai mare parte de agenți economici”, a declarat deputatul Bogdan Huțucă.

Până în prezent, UAT Municipiul Constanța are un singur proiect depus care se află în etapa de evaluare tehnico-financiară. Este vorba despre proiectul „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceului Teoretic Ovidius”, în valoare de 10,2 milioane lei.

La polul opus al accesării fondurilor europene se află trei primării liberale. Este vorba despre UAT Negru Vodă, care a accesat 3,1 milioane lei fonduri europene prin proiectul „Amenajare spații verzi”, Primăria Orașului Techirghiol, care a reușit să acceseze peste 13 milioane de lei bani europeni prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear și a activităților recreative în stațiunea balneară Techirghiol”, și Primăria Eforie, cu 17,5 milioane lei prin proiectul „Amenajarea obiectivului turistic natural de utlitate publică – Lacul Belona”.

Fondurile europene ar fi trebuit să fie principalul motor de dezvoltare al municipiului Constanța, mai ales în condițiile în care actuala conducere PSD-istă a Primăriei se plânge de resursele bugetare insuficiente avute la dispoziție. Presiunea pe bugetu local este una uriașă, iar administrația locală angajează banul public în cheltuieli nejustificate, dar mai ales în proiecte a căror finanțare ar fi trebui să degreveze vistieria orașului. Așadar, în exercițiul financiar 2014-2020, până în momentul de față, Primăria Constanța are ZERO proiecte finanțate din fonduri europene și unul singur aflat în faza de evaluare.

Într-un oraș care nu are parcuri, parcări, trotuare, spații de agreement și petrecerea timpului liber, Primăria nu vine cu niciun proiect. Primarul Decebal Făgădău nu mai pare interesat de proiectele cu finanțare europeană, mai ales după experiența exercițiului financiar trecut, când a trebuit să înlocuiască fondurile europene pierdute cu banii constănțenilor. Fondurile europene nu sunt tentate pentru conducerea PSD-istă a Constanței deoarece trebuie justificată cheltuirea lor, dar mai ales, trebuie respectată legislația și transparența în materie de licitații publice. Capitol la care Primăria Constanța are o mare problemă. Sau, în cel mai fericit caz pentru primar, actuala administrație este doar incompetentă”, a mai declarat președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă.

 

(Visited 865 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.