Editorial

„De ce nu a fost auzită biserica la referendum?“, se întreabă un popă rupt de realitate

Unul dintre cei mai vocali susținători ai referendumului pentru modificarea Constituției, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu se întreba ieri așa: „Noi, cei din BOR, să ne răspundem sincer şi amănunţit: de ce nu ne-a auzit poporul, În catacombe?“.

Scris de 
 pe data 
8 octombrie, 2018

Dar biserica a fost auzită și văzută chiar peste tot în presă și spațiul public. Preoții au mărșăluit pe străzi, la înmormântări s-a vorbit despre referendum, înainte și după slujbe au fost ținute predici despre familia tradițională, au mers popii din poartă în poartă, s-au vărsat tone de pixeli pe Facebook de la sute de fețe bisericești active în online cu sprijinul a mii de habotnici și prozeliți cu icoane la poza de profil… Biserica a fost auzită! Chiar și de bătrâneii luați cu japca către urne și care habar n-aveau ce ar trebui să voteze. Și, cu toate astea, în două zile de referendum, abia a fost stors un 20,41% prezență la vot. Rezultat ce pare că i-a bulversat pe mulți preafericiți din BOR.

Cum a fost posibil un asemenea „păcat național“? Cum de BOR, ditamai mașinăria seculară de manipulat capete cu batic, a dat un preamare chix?

Practic, Tănăsescu se întreabă acum „de ce românii nu au făcut ce spune popa?“.

Răspunsul e simplu, dar foarte greu de digerat și de recunoscut, atât de către preoțeii propagandiști, cât și de PSD-ul susținător din spate, dar care spune că n-a avut nicio treabă, acum când rahatul a lovit ventilatorul. Iată că românii se pare că nu sunt chiar atât de idioți pe cât ar crede niște băieți înțoliți cu fir de aur. Cu atât mai mult cu cât omul lui Dumnezeu apare în online și instigă sau îi clasifică drept gay, răzbunători sau neștiutori în ale căsniciei pe cei care nu se prezintă la referendum.

Realitatea din biserică este din ce în ce mai diferită și paralelă cu cea din viața cotidiană, o viață în care mulți români chiar vor să trăiască cu o mentalitate a secolului XXI, în care e greu să faci ce spune popa. Românii au văzut dincolo de tentativele de manipulare, de bannere cu mesaje absurde și disperate și de interesele politice. Au văzut că 40 de milioane de euro au fost aruncați degeaba pe fereastră, doar ca un partid să poată testa un aparat de propagandă ce, printre altele, are ca element și resursele BOR. Milioane de românii au înțeles că acest referendum nu a avut nicio treabă cu valorile tradiționale, familia sau Dumnezeu. 

Să nu uităm că vorbim despre același BOR care i-a numit sataniști pe tinerii care au ars de vii în Colectiv. Același BOR în care zeci de înalte-fețe au dosare ce cercetare penală și procese pentru corupție și trafic de influență. Același BOR arogant și opulent, cu mașini de lux, mii de hectare de terenuri și vile, dar veșnic sărac și cerșetor de donații. Același BOR în care preoți se culcă cu alți preoți și apoi întind mâna să le fie pupată cu evlavie și pioșenie. Oamenii nu au uitat, iar acest BOR roșu a fost taxat și i s-a arătat adevărata față a unei majorități sătulă de minciuni și de prosteală.

Dacă BOR chiar și-ar răspunde sincer și amănunțit, așa cum o sugerează preotul Tănăsescu, atunci ar trebui să conștientizeze și să aplice o schimbare radicală de abordare, atât față de cei care trec pragurile bisericilor, cât și din interior, pe la sfintele birouri administrative, unde mirosul de tămâie este de mult timp estompat de cel al banilor. BOR se mai poate ruga la Dumnezeu pentru iertare, dar asta se poate face cu o slujbă bună, într-o zi de duminică. Iertarea cea mare și mântuirea morală va trebui s-o obțină din partea unei națiuni, însă pentru asta e nevoie de câțiva ani de cap plecat și de fapte, nu rugăciuni.

 

Actualitate