Actualitate Social

Deputat Bogdan Bola: Guvernul a pus bomboana pe coliva Legii 154. Urmașii persoanelor persecutate NU vor primi retroactiv drepturile

Scris de 
 pe data 
14 martie, 2024

Deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei Constanța) a transimis că, din cauza deciziilor Guvernului Ciolacu, urmașii persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată în perioada 1940 – 1945 nu vor primi retroactiv drepturile bănești care li se cuvin.

În prezent, zeci de mii de pensionari din Constanța și Dobrogea așteaptă de peste trei ani ca Guvernul să pună în aplicare Legea 154 prin care beneficiază de o indemnizație în calitate de urmași ai „persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată în perioada 1940 – 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”. Punerea în aplicare a legii a fost amânată de trei ori până acum.

„Guvernul pune bomboana pe coliva Legii 154/2021: oamenii NU vor primi retroactiv drepturile, așa cum, în mod fals, îi anunță unii, iar Ciolacu gașca PSD-PNL îi consideră „urmași de mâna a doua care mai pot aștepta banii”. Mi-au comunicat asta în scris chiar!“, a scris Bola pe pagina sa de Facebook.

„Continuând demersurile mele în Parlamentul României și încercând să găsesc un răspuns logic la practica neunitară a Caselor Județene de Pensii, care au abordări diferite în emiterea deciziilor pentru stabilirea sumelor de plată, am formulat o nouă interpelare ministrului Muncii și Solidarității Sociale, doamna Simona Bucura-Oprescu.

Așa am aflat că #Guvernul României, prin Ministerul Muncii, nu-i consideră egali pe urmașii persecutaților politic pe motive etnice afirmând că fiii și fiicele celor care au fost deportați, expulzați au suferit mai puțin decât ai celor care au făcut parte din detașamente de muncă forțată, de exemplu.

Astfel, doamna ministru Bucura se substituie Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și se pronunță, de la sine putere, asupra suferințelor îndurate de părinții, bunicii și străbunicii noștri.

Dar, vestea cea mai proastă abia acum vine: Ministerul Muncii susține că drepturile beneficiarilor Legii 154/2021 „NU POT FI ACORDATE retroactiv deoarece data acordării drepturilor a fost prorogată succesiv prin acte normative”. Mai mult, același minister nu exclude posibilitatea ca Guvernul să proroge aplicarea Legii 154/2021 și în continuare, chiar dacă acum politicienii PNL-PSD dau asigurări că ea se va aplica de la 1 ianuarie 2025, patru ani de la intrarea ei în vigoare.

Revenind la practica neunitară a Caselor Județene de Pensii, Ministerul Muncii spune că nu este așa, dar că unele Case se confruntă cu un volum mare de muncă și de aceea există întârzieri foarte mari în emiterea deciziilor. Doamna ministru, dând dovadă de o lipsă totală de empatie, îi liniștește pe beneficiarii Legii 154/2021, care nu au primit încă deciziile, spunându-le că ele oricum nu produc efecte deoarece termenul de plată a drepturile este prorogat.

Toată această bătaie de joc la adresa urmașilor persoanelor persecutate din motive etnice trebuie să înceteze de urgență. Nu suntem un stat bananier sau o dictatură în care Guvernul să fie indiferent de legile votate de Parlament, iar un ministru nu poate decide după cum îl duce pe el capul cine a suferit mai mult sau mai puțin.

Da, Ciolacu (PSD) și Ciucă (PNL) au un calcul cinic, pe care chiar cetățenii mi l-au subliniat: așteaptă să moară acești beneficiari (care toți au vârste destul de înaintate) pentru a nu le acorda drepturile. În schimb, votează cu două mâini pensii speciale și alte privilegii pentru clientela lor politică.“

Actualitate