Actualitate

Deputat Bogdan Bola: Guvernul PSD-PNL nu dă doi bani pe cultură și pe oamenii care lucrează în domeniu

Scris de 
 pe data 
17 mai, 2024

Mâine este Seara Muzeelor… doar că nu se va „ține”. Dobrogea nu trebuie să aibă doar o Noapte a Muzeelor, ci trebuie să aibă permanent muzee pline de vizitatori, un circuit cultural integrat bine realizat și o bucurie în a-și dezvălui patrimoniul cultural deosebit pe care pământul dintre Dunăre și Marea Neagră îl adăpostește.

Mâine însă, peste 75% dintre muzeele acreditate din România au anunțat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor pentru a protesta față de subfinanțarea instituțiilor de cultură, ignorarea profesiilor legate de protejarea patrimoniului național și salariile mizerabile pe care angajații din acest sector le primesc. Printre ele se regăsesc și muzee din Constanța…

Dincolo de acest moment regretabil, care dovedește că actualul Guvern PSD-PNL nu dă doi bani pe cultură și pe oamenii care lucrează în domeniu, trebuie să privim puțin spre patrimoniul Constanței. Suntem mințiți de ani de zile că se reabilitează Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, iar acum avem speranțe că în toamnă s-ar putea să înceapă lucrările, după ce clădirea din Piața Ovidiu s-a degradat nepermis de mult.

La fel se întâmplă și cu alte monumente ale orașului (Edificiul roman cu mozaic, de exemplu) la care s-a intervenit doar în al 12-lea ceas. Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au îngropat Cultura. Lucrarea lor a fost continuată cu succes de Decebal Făgădău și Vergil Chițac. Avem o strategie culturală peste care deja s-a așternut un strat gros de praf.

Cred că este momentul să ne asumăm să aducem în prim-plan cultura dobrogeană și să-i respectăm pe cei care lucrează în domeniu. Avem atâtea muzee și minunății, dar nimeni nu le promovează, nimeni nu le valorifică la certa valoare și nimeni nu le îngrijește.

Actualitate