Actualitate Politică

Deputat Bogdan Bola: Proiect de modificare a Legii Pensiilor pentru marinarii care lucrează pe navele de salvare și depoluare

Scris de 
 pe data 
18 martie, 2024

Deputatul din partea Forța Dreptei Constnața, Bogdan Bola a depus un proiect de modificare a Legii Pensiilor pentru a fi asigurată o plată egală pentru marinarii salvatori angajați pe navele maritime și fluviale, destinate salvării și depoluării.

„Am cerut Parlamentului să facă dreptate pentru profesioniștii care lucrează pe navele de salvare și depoluare (maritime și fluviale) și să elimine, în urma propunerii mele, discriminarea din Legea Pensiilor.

Zilele acestea am depus un proiect de modificare a Legii 360/2023 (Legea Pensiilor), astfel încât personalul navigant ce își desfășoară activitatea pe navele de salvare/depoluare, care sunt în prima linie a intervențiilor în situații de urgență pe mare și a acțiunilor de protecție a mediului înconjurător, să beneficieze de aceleași drepturi ca și personalul navigant din unitățile de transport maritim și fluvial, care lucrează în sala de mașinilor de pe navele maritime și fluviale cu capacitate de peste 600 CP.

În ciuda angajamentului și sacrificiului lor, salvatorii vieților pe mare sau cei care intervin pentru protejarea mediului sunt tratați în mod nedrept în ceea ce privește asigurările lor sociale.

Chiar dacă activitatea marinarilor salvatori și de pe navele depoluante este deosebit de periculoasă și dificilă, aceasta nu a fost inclusă în Anexa 2 a Legii nr. 360 ce stabilește locurile de muncă încadrate în condiții speciale, adică cei de pe navele cu capacitate de peste 600 CP, creându-se o nedreptate flagrantă care trebuie corectată.

Proiectul depus în Parlament va asigura o plată egală și drepturi egale pentru muncă egală. Această modificare este despre recunoașterea valorii umane și a sacrificiului personal. Este despre a face ceea ce este corect, de a elimina discriminarea și de a asigura un viitor mai sigur pentru acei oameni care navighează către necunoscut, ori de câte ori apare câte o urgență.“, a scris Bola pe pagina sa de Facebook.

Actualitate