Actualitate

Descoperire unică în Europa: Pe teritoriul României au trăit, odată cu dinozaurii, mamifere

Fosilele descoperite în județul Hunedoara atestă existenta unui mamifer, spun cercetătorii. Creatura a trăit în același timp cu dinozaurii pitici din Țara Hațegului, în urmă cu 70 de milioane de ani, iar descoperirea ei este o premieră în Europa.

Scris de 
 pe data 
23 mai, 2018
Rămășițele mamiferului de talie mică au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor, în urmă cu patru ani, în tot acest timp fiind analizate în detaliu de cercetători.

Descoperirea atestă faptul că în perioada Cretacicului Superior, în zona respectivă au trăit nu doar dinozauri pitici, ci și mamifere, nedescoperite până în acest moment pe niciun alt teritoriu european, scrie Digi24.

A trăit acum în jur de 70-68 de milioane de ani, împreună cu dinozaurii pitici din Țara Hațegului, de fapt era un contemporan al lor, făcea parte din același ecosistem, practic mișuna pe la picioarele dinozaurilor respectivi”, explică Zoltan Csiki-Sava, conf. dr. la Universitatea București.

Potrivit datelor cercetătorilor, mamiferul avea un aspect similar rozătoarelor din zilele noastre, o lungime de 18 centimentri și nu se putea cățăra în copaci. Cercetătorii l-au numit Litovoi, după un voievod medieval.

Animalul acesta are craniul aproape complet conservat și am putut să vedem efectiv care este structura craniului prin tomografie computerizată”, a completat Zoltan Csiki-Sava.

Odată cu această descoperire, autoritățile au speranță că în zonă vor fi atrași cât mai mulți turiști.

„Pot să le spun turiștilor și să interacționez mult mai mult cu ei, spunându-le că fauna din Țara Hațegului era mult mai complexă, nu doar niște dinozauri și câțiva vulcani”, afirmă Vlad Iorgon, ghid Geoparcul Dinozaurilor.

Geoparcul Dinozaurilor este inclus în patrimoniul UNESCO, întrucât aici au trăit dinozauri pitici, unici în lume, și reptile zburătoare gigantice.

Cercetătorii susțin că, în urmă cu 70 de milioane de ani, pe teritoriul actual al Țării Hațegului se afla o insulă marină.

 

Actualitate