Actualitate Constanța

Direcţia Judeţeană pentru Cultură confirmă că Bar Orient corespunde încadrării pe lista monumentelor istorice

Sursa foto: Ziua de Constanta

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa (DJC) a răspuns solicitării transmisă de senatorii USR Remus Negoi şi Stelian Ion ca parte a demersului de încadrare a complexului Orient în lista monumentelor istorice, fapt ce ar salva clădirea de la demolare.

Scris de 
 pe data 
6 septembrie, 2022

La sfârşitul lunii august, parlamentarii USR Constanța, Remus Negoi și Stelian Ion au înaintat către Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța o solicitare de clasare în regim de urgență a complexului Bar Orient în lista monumentelor istorice.

Demersul a fost iniţiat după ce, în luna mai, Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism pentru demolarea clădirii, ce în prezent se află în proprietatea firmei Vulturul Mării SRL. USR Constanţa transmitea că amplasamentul, lăsat în paragină de proprietar, întrunește toate condițiile necesare pentru a fi declarat monument.

Vineri, 2 septembrie, DJC a răspuns solicitării transmise de USR, fiind de acord că Bar Orient corespunde cerinţelor şi criteriilor legale pentru a fi considerat un monument de patrimoniu. Potrivit DJC, construcţia este protejată prin Legea 422/2001 deoarece face parte din ansamblul istoric al Vilei Regale.

În 2019, SC Vulturii Mării SRL, proprietarul imbilului, a înaintat o cerere către această instituţie pentru avizarea documentaţiei de desfiinţare a Bar Orient. În răspunsul trimis de DJC, se arată că această clădire prezintă valoare arhitecturală şi memorială şi necesită protecţie şi s-a solicitat proprietarului să vină cu soluţii pentru păstrarea, restaurarea, şi înglobarea acesteia în ansamblul care urma să fie construit.

Ulterior, Comisia zonală a monumentelor istorice Constanţa a respins desfiinţarea clădirii Bar Orient, considerând că aceasta are valoare istorică“, a transmis senatorul Remus Negoi.

Pentru clasarea clădirii ca monument, conform legii, procedura se poate declanşa de către: proprietarul clădirii, primarul municipiului Constanţa sau preşedintele Consiliului Judeţean, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, asociaţii legal constituite cu activitate în acest domeniu sau instituţii publice cu atribuţii în domeniu.

Sunt destule persoane şi instituţii care pot solicita clasarea ca monument istoric a clădirii Bar Orient astfel încât să fie declanşată procedura legală.

Fac apel către cei responsabili să facă demersurile necesare pentru protejarea acestei clădiri de importanţă istorică şi arhitecturală. Patrimoniul face parte din identitatea noastră naţională şi trebuie conservat şi protejat pentru a rămâne generaţiilor viitoare“, a declarat Remus Negoi pe pagina sa de Facebook.

Actualitate