Liderul PSD se teme că noul Cod Penal ar putea intra în vigoare cu întârziere, după ce președintele și partidele de opoziție au atacat legea la CCR, iar judecătorii ar putea da până atunci sentința definitivă în dosarul în care a fost condamnat deja la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Prin adoptarea unui OUG pe amnistie și grațiere chiar și pentru o zi, vor fi închise toate dosarele de abuz în serviciu și vor fi grațiați toți condamnații pentru aceste fapte, astfel încât Dragnea ar scăpa cu siguranță de problemele penale.

Președintele PSD simte că i se apropie funia de par, iar tot asaltul său asupra Justiției ar putea fi tardiv dacă judecătorii îl vor condamna definitiv înaintea intrării în vigoare a Codurilor Penale. Toată această nebunie a masacrării luptei anti-corupție s-a accentuat în urmă cu o lună, când Liviu Dragnea a fost condamnat, într-un nou dosar, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Pentru a scăpa de închisoare, acesta a modificat, prin Parlament, cu voturile PSD, ALDE și ale minorităților naționale, Codurile Penale și a dezincriminat în mare parte infracțiunea de abuz în serviciu, astfel încât faptele pentru care a fost condamnat în prima instanță să nu mai fie considerate infracțiune.

Dacă toată această procedură s-a făcut într-un timp record, ea s-a blocat după ce președintele României și partidele de opoziție au atacat la CCR Legea privind adoptarea modificărilor la Codul Penal. Astfel, intrarea în vigoare a noilor prevederi s-a suspendat pe o perioadă necunoscută de timp, ceea ce îi creează mari bătăi de cap liderului PSD. Liviu Dragnea se teme că până se va ajunge la promulgarea Codului Penal, el se va afla de mult în închisoare, dacă magistrații de la Înalta Curte de Justiție vor grăbi puțin judecarea recursului. Și cum în primă instanță a luat 3 ani și 6 luni de închisoare, iar procurorii cer în recurs 7 ani, Liviu Dragnea are toate motivele să se teamă.

De aceea, zilele acestea, președintele PSD face eforturi disperate pentru a-i convinge pe partenerii de guvernare de la ALDE, dar și pe propriul premier – Viorica Dăncilă, să își asume o Ordonanță de Urgență pe amnistie și grațiere. Până acum însă, nimeni nu vrea să își pună semnătura pe un asemenea document.

În acest sens, Liviu Dragnea a avut astăzi o întâlnire cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe care a încercat să îl convingă să susțină un asemenea demers, mai ales că ministrul Justiției, Tudore Toader, neafiliat politic, este asumat de ALDE. În același timp, Tudorel Toader a avut o întâlnire la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă, la finalul căreia a declarat că nu există niciun proiect de OUG pe amnistie și grațiere spre dezbatere sau avizare la Ministerul de Justiție. Surse din arcul guvernamental susțin că Tăriceanu nu ar susține la momentul actual o  asemenea Ordonanță de Urgență, căutând chiar cea mai eficientă formulă pentru a se descotorosi de Dragnea în vederea viitoarelor alegeri prezidențiale. Liderul ALDE plusează tot mai mult pe o candidatură la anul, iar asocierea lui  un politician infractor îi dăunează la procente.

Mai mult de-atât, Dragnea a avut o surpriză chiar și din partea „neconflictualei” Viorica Dăncilă, care i-ar fi transmis liderului PSD că mai bine își dă demisia decât să își asume o amnistie și o grațiere cu o dedicație atât de precisă: propriul șef de la partid.

(Visited 859 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.