Reprezentanții City Park Mall au transmis un comunicat prin care vor ca toată suflarea urbei să știe că începând de săptămâna trecută au început să mai „înverzească“ situația.

Până aproape de Paște, 39 de școli și grădinițe din oraș se îmbogățesc cu sute de noi arbori. „Together we go green” este numele campaniei pe care City Park Mall o inițiază, în parteneriat cu Primăria Constanța, și reprezintă o continuare a acțiunilor prin care centrul comercial se implică direct în comunitate”, se arată în comunicat.

Ca niște „adevărați“ ecologiști și iubitori de mediu, și-au numit campania în limba engleză și spun că vor planta 300 de arbori.

Pentru aceia care au uitat cum de ne-am trezit cu ditamai mall-ul în mijlocul orașului, reamintim că povestea a început în anul 2000, când au fost începute procedurile de retrocedare a terenului. În ciuda unei puternice reacții negative a opiniei publice, primarul de atunci, Radu Mazăre, a dat înainte cu aprobări, PUZ-uri, semnături, hotărâri de consiliu local și toate procedurile necesare, ca în 2008, în campanie electorală, City Park Mall să fie inaugurat.

Treaba a mers ca unsă și astfel cea mai celebră și frumosă parte a Parcului Tăbăcărie era condmnată să dispară. Mii de metri pătrați de spații verzi, copaci și alei pietonale au intrat sub roțile buldozerelor.

Pe locul unde odinioară erau flori și verdeață, este acum un mall. City Park Mall.

Retrocedarea terenului se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva şefului administraţiei publice locale, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea, de la Dinamo, Basarab Popa (vărul primarului), Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu.

Inițial, mall-ul a fost construit pe o suprafață de 43.500 de metri pătrați și era deținut de Neocity Group România, patronată de omul de afaceri Elan Schwartzenberg, prieten bun cu Radu Mazăre.

Câțiva ani mai târziu, în 2013, City Park Mall a intrat în portofoliul NEPI Five Property Development (în prezent denumită Constanta Shopping City SRL), ai cărei acționari majoritari sunt din Olanda. De asemenea, în ciuda faptului că din nou opinia publică era pusă pe jar, Primăria Constanța nu a ezitat când a venit vorba despre eliberarea autorizațiilor de construire, aprobări și tot ce era necesar pentru extinderea mall-ului pe o suprafață totală de aproximativ 51.700 de metri pătrați din Parcul Tăbăcărie.

Mai mult decât atât, în 2018, cei de la City Park mall au primit două de amenzi de la Garda de Mediu. Una, în valoare de 15.000 de lei pentru neluarea măsurilor de reducere a disconfortului produs de emisiile în atmosferă de la sistemele de preepurare a apelor uzate și alta de 60.000 de lei pentru desfăşurarea activităţii fără autorizaţie de mediu.

 

(Visited 1.366 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.