Constanța

După spațiile verzi, parcări și traficul rutier, Chițac vrea să rezolve și problema termoficării

Emoții mari pentru constănțeni după ce primarul Vergil Chițac s-a apucat de rezvolvat o nouă problemă: termoficarea orașului.

Scris de 
 pe data 
9 septembrie, 2021

După ce prin mâinile lui Chițac au trecut probleme precum administrarea spațiilor verzi, rezolvarea aglomerației din traficul rutier, parcările cu taxă și cele rezidențiale sau curățenia orașului, acum a venit rândul termoficării. Iar după cum le-a rezolvat pe celelalte, îngrijorarea este pe cât se poate de justificată.

Practic, Chițac decide zilele acestea cum va remedia problema furnizării apei calde și căldurii către populația Constanței. Primarul vrea să înființeze o nouă companie care să preia dotările CET, magistralele RADET și punctele termice pentru a le administra el pe toate. Având în vedere că întreg sistemul de termoficare este la pământ, există pericolul ca Primăria să se aleagă pe cap cu un gigant aflat deja în insolvență.

„La nivelul municipiului Constanța, serviciul public de alimentare cu energie termică este asigurat de doi operatori: energia termică este produsă de Electrocentrale Constanța aflată în subordinea Ministerului Energiei, iar serviciul de transport, distribuție și furnizare a agentului termic către consumatorii finali este asigurat de Termoficare Constanța, aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Constanța. Electrocentrale Constanța este în insolvență, iar situația echipamentelor de producție este una ce necesită investiții semnificative pentru a produce energie termică într-un mod eficient și în conformitate cu prevederile legislației de mediu.În aceste condiții, autoritatea publică locală trebuia să găsească rapid o soluție. Cea mai bună modalitate de rezolvare a acestei situații este înființarea unei societăți proprii care să producă energia termică necesară asigurării apei calde de consum și a căldurii pentru constănțeni. Noua societate va prelua, în primă instanță, activele funcționale din incinta CET Palas pentru a asigura continuitatea producerii agentului termic pe durata tranziției către un mix de surse de energie”, se arată în comunicatul Primăriei Constanța.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Avem o strategie privind termoficarea în Constanța, cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată. Sistemul trebuie să fie în ansamblul său, adică să ai și producția, să ai și transportul și distribuția, să fie un sistem integrat și coordonarea să fie unitară.”

Actualitate