Constanța

E jale în cartierul Compozitorilor. „Suntem plătitori de taxe și impozite. Domnul primar să ne spună unde merg banii!“

Câțiva cititori ne-au trimis pe pagina de Facebook o serie de fotografii ce ilustrează situația deplorabilă a străzilor din cartierul constănțean Compozitorilor. Oamenii se plâng că au ajus să trăiască ca în Evul Mediu.

Scris de 
 pe data 
27 martie, 2018

Încă din 2016, Primăria Constanța anunța asfaltarea cartierelor Compozitorilor, Veterani, Baba Novac și Palazu Mare. Dacă, între timp, în unele dintre zonele amintite au mai fost turnate porțiuni de asfalt, o parte dintre locuitorii din Compozitorilor încă mai speră că va veni și la ei ziua în care nu vor mai fi nevoiți să defileze prin bălți, noroi, mormane de mizerie și să ocolească haitele de maidanezi.

Locuitorii de pe străzile Nicolae Kirculescu și Constantin Bobescu sunt extrem de revoltați. Fiecare ploaie crează mormane de noroi și umple cu apă gropile imense de pe ulițele dintre blocuri. Oamenii spun că sunt nevoiți să iasă din case purtând cizme din cauciuc și ca ajung să se împotmolească cu mașinile în noroi.

Sunt aici multe familii cu copii mici pe care nu au unde să-i plimbe. Noi ieșim din case cu cizme! Suntem în secolul XXI, totuși și locuim într-un oraș, cică, civilizat. De fiecare dată când plouă ne confruntăm cu această situație. Nu-mi este ușor s-o spun, însă am ajuns la limita răbdării, suntem disperați“, spune Nicoleta Dragu, locuitor în cartierul Compozitorilor.

Craterele pline cu apă de pe străzile din cartierul Compozitorilor. Fotografie trimisă de cititori.

Reprezentanții Primăriei Constanța spun că lucrurile nu vor rămâne așa. „Străzile Kirculescu și Bobescu sunt incluse în programul Primăriei de asfaltare. Pentru strada Kirculescu, se estimează că lucrările vor începe în toamna acestui an. Totodată, lucrările generale de asfaltare la nivelul municipiului, ce includ și cartierele menționate, se află în diferite stadii de proiectare sau demarare“, au declarat reprezentanții primăriei, pentru Constanța de Azi.

După fiecare ploaie, locuitorii din Compozitorilor sunt nevoiți să treacă prin bălți și șanțuri de noroi.

Totodată, pentru că firma responsabilă de salubrizare nu prea își face simțită prezența în cartier din cauza lipsei platformelor pentru colectarea gunoiului, pe străzile Kirculescu și Constantin Bobescu s-au adunat mormane de mizerie, iar haitele de maidanezi nu au întârziat să apară.

Mormanele de gunoaie se adună de la o zi la alta pe strada Nicolae Kirculescu.

Suntem oameni care muncim și suntem plătitori de taxe și impozite. Am plătit 60 lei de persoană taxa de salubrizare. Îl rog pe domnul primar să ne spună unde merg banii, cine sunt cei care strâng gunoiul. Am cerut lămuriri de la ghișeul de informații din City Park… S-au repezit la mine și m-au trimis la plimbare“, povestește Liviu Bogde, unul dintre locuitorii cartierului.

Primarul Decebal Făgădău știe și de problema mizeriei din cartierul Compozitorilor, însă, după cum declara anul trecut, mare lucru, deocamdată, nu prea se poate face. „Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul Compozitorilor nu permite amplasarea ghenelor de gunoi pentru că este desenat pentru locuinţe individuale cu parter şi două etaje. Proprietarii terenurilor au făcut însă P+4, P+5 şi în plan nu sunt prevăzute ghene pentru aceşti locatari“, afirma Făgădău, în 2017, pentru cugetliber.ro.

Una dintre puținele soluții pe care locuitorii din Compozitorilor o au pentru a încerca o remediere cel puțin a situației gunoiului, este depunere unei sesizări la Poliția Locală Constanța, în baza Hotărârii de Consiliu Local 184 / 2013, pentru îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța. Documentul poate fi citit integral aici.

Sesizările pot fi depuse în scris la adresa de e-mail politia.locala@primaria-constanta.ro. De asemenea, locuitorii mai pot suna la numărul 0241 484 205 pentru reclamarea problemelor de salubrizare.

Până când problemele lor vor fi rezolvate, locuitorii din cartierul Compozitorilor nu pot decât să aștepte cu nervi de oțel ca autoritățile să grăbească lucrările și aplicarea promisiunilor făcute în anii trecuți.

 

Actualitate