Constanța

EVZ: Primarul Decebal Făgădău girează în continuare ilegalitățile din „Dosarul retrocedărilor”

Evenimentul Zilei publică un amplu articol privind colaborarea dintre actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău, și tripleta de aur reunită după gratii: Mazăre, Constantinescu și Strutinsky.

Scris de 
 pe data 
15 iulie, 2020

Deși continuatorul combinațiilor imobiliare ale celor trei, primarul Decebal Făgădău, și el acuzat într-un dosar DNA de abuz în serviciu alături de Radu Mazăre și alți funcționari din Primărie, continuă nestingherit să slujească grupuri de interese din Constanța, notează publicația evz.ro

După cum arată și rechizitoriile care au stat la baza condamnărilor lui Mazăre și Constantinescu, în prima fază, cei trei au pus mâna prin diverse combinații și retrocedări, pe patrimoniul orașului Constanța. Prin interpuși, persoane sau societăți comerciale cu acționariat anonim, Mazăre, Constantinescu și Strutinsky au intrat în posesia a foarte multe suprafețe de teren din Constanța și Mamaia.

Ajuns primar, spune publicația, sarcina lui Decebal Făgădău a fost să se asigure că aceste terenuri vor fi valorificate prin construirea de blocuri de locuințe și astfel să securizeze profit pentru interpușii grupării, „cum ar fi soții Coman, Marius și Lavinia, finii lui Sorin Strutinsky”, spune evz.ro.

Conform publicației, în 2016, soții Coman depuneau la Primărie o cerere prin care solicitau Certificat de urbanism pentru un teren din Tomis Nord, pe Strada Suceava din Constanța (din perimetrul blocurilor U2, X2 V3), pe care nu se putea construi legal. După aproximativ patru luni, au primit certificatul.

Pentru a putea construi, aveau însă nevoie de un nou PUZ derogativ al zonei – o parcare între niște terenuri de tenis și blocuri. Abia în martie 2020, Primăria Constanța a aprobat Planul Urbanistic Zonal, iar proiectul finilor fugarului condamnat Sorin Strutinsky a ajuns rapid la faza de consultare publică de fațadă – doar cinci zile, între 2 și 7 martie.

Și terenul din Strada Suceava a făcut obiectul unor tranzacții dubioase. După patru ani de retrocedări și schimburi ilegale, prin interpuși, terenul cu pricina a ajuns din domeniul public al Primăriei la tandemul Cocăneanu-Tudorache și ulterior, în 2016, cu Făgădău proaspăt primar, în proprietatea soților Coman.

Deși Constanța este sufocată de mașini, prin decizia din martie 2020 în favoarea finilor lui Strutinsky, Făgădău a autorizat demolarea unei parcări pentru a înlesni construcția unui nou imobil.

 

Actualitate