Jurnaliștii suedezi susțin că au intervievat mai multe asistente care au venit din România, cele mai multe recunoscând că deși au diplome și toate hârtiile în regulă nu au fost la școală.  Autoritățile suedeze spun că nu au cum să verifice aceste aspecte, atâta timp cât certificatele de studii și calificare sunt autentice și eliberate de autoritățile statului român.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu,  le-a declarat jurnaliștilor de la Göteborg că a cerut corpului de control să verifice “toate școlile postliceale sanitare, indiferent dacă sunt de stat sau particulare, și le-am atras atenția că acolo unde sunt nereguli școala trebuie să se închidă”, informează www.edupedu.ro.

Presa suedeză susține în continuare că școlile românești de asistente medicale sunt de vină pentru această situație, care, cu aprobarea statului român, au eliberat diplome pe bandă rulantă fără nici cea mai mică verificare.

Jurnaliștii au prezentat, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, care a recunoscut că a venit în România doar pentru a-și da examenele în urma cărora a devenit asistent medical licențiat, mai întâi în România și apoi în Suedia. Jurnaliștii au descoperit că în doi din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze să devină asistent, în realitate a lucrat ca șofer de camioane și a studiat suedeza. Televiziunea publică suedeză relatează cum alte două persoane erau angajate și lucrau, în timpul în care diplomele deținute astăzi spun că ar fi trebuit să fie în România la studiu, mai spun jurnaliștii de la Edupedu.ro.

Aceste situații îi pot surprinde pe jurnaliștii sau autoritățile suedeze, însă în România situația este cunoscută. Școlile post liceale, mai ales cele de asistente medicale, sunt foarte căutate, însă puțin frecventate. Elevii nu vin mai deloc la școală și se prezintă doar la examene, unde, contra unor „mici atenții” promovează foarte ușor.

 

(Visited 11.302 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.