GALERIE FOTO. Constanța primarului lobodă
Bălării, arbori crescuți haotic, cu crengi uscate, câini dormind liniștiți la adăpostul vegetației înalte. Toate acestea, chiar sub fereastra primarului Decebal Făgădău.
Când treci pe bd-ul Tomis, prin dreptul Casei Albe, ai impresia că pe acolo nu a mai pășit picior de om de foarte mult timp. Uriașele ghivece trântite pe trotuar, cândva cu arbuști ornamentali scumpi cât o mașină, acum sunt năpădite de bălării. Ruginite, la fel ca și băncuțele din apropiere, aranjamentele decorative trădează nepăsarea și bătaia de joc.
Deși primăria a dat bani buni pentru a le achiziționa și expune într-o zonă care ar trebui să fie cartea de vizită a Constanța, nimeni nu mai dă un ban chior pe ele. Zilnic, Făgădău trece prin dreptul lor, dar nu a fost niciodată deranjat că din ghivecele uriașe se înalță boscheți și tufe care sufocă arbuștii ornamentali.
La o aruncătură de băț, printr-o pădurice crescută haotic, cu iarbă înaltă până la genunchi și tarlale întregi de lobodă crescută de înălțimea unui copil, se vede Prefectura Constanța sau Casa Albă, așa cum este cunoscută de bătrâni.
Aleile sunt năpădite de iarbă, crengile blochează accesul pe aleea ce duce din bd-ul Tomis către instituția care reprezintă Guvernul în teritoriu. Întreaga zonă pare abandonată și foarte probabil, spațiul nu a mai fost amenajat de mult timp. Aleea pe care Făgădău trece zilnic spre birou își fac loc prin iarbă înaltă și copaci uscați.
Intrăm în Parcul Arheologic, mândria primarului Decebal Făgădău, cel care a reușit să îl amenajeze cu aproape 4 milioane de euro, bani din buzunarele constănțenilor, deși proiectul fusese inițial prins cu finanțare europeană. Doar că atunci când au văzut cum se fac investițiile la Constanța, UE și-a luat banii înapoi și ne-a lăsat să facem treaba în cel mai pur stil românesc.
Parcul Arheologic, cel pentru care s-au investit sute de mii de euro pentru a avea un gazon impecabil, arăta săptămâna trecută ca o pârloagă. Copiii nu se puteau apropia de ceea ce ar fi trebuit să fie spațiu verde. Părinții se temeau că din iarba înaltă, cei mici s-ar putea alege cu căpușe și purici de la câinii maidanezi care își fac veacul în parc și împrejurimi.
Poarta de intrare în vechea cetate Tomis și în Parc este năpădită de arbuști și buruieni, care au răsărit nestingherite prin zidurile vechi și au crescut înalte de câțiva metri.
Deși a trecut mai bine de un an de când a fost inaugurat, parcul nu este încă gata. Vestigiile istorice au fost urcate pe socluri din granit, prevăzute cu plăcuțe pe ce ar fi trebuit să fie scrise informații despre aceste obiecte. Doar că plăcuțele stau în continuare negre, ca o lungă tăcere a nepăsării autorităților locale. Așa stau și indicatoarele din Parc, care au fost deja vandalizate.
Dacă așa se îngrijește primarul de oraș chiar sub fereastra biroului său, în inima orașului, ce pretenții sau așteptări să aibă constănțenii care locuiesc în cartierele periferice?