Actualitate

Goana după PET-uri. Ce a adus garanția de 50 de bani: cozi, mizerie și portbagaje pline cu sticle

foto: tvsud
Scris de 
 pe data 
24 iunie, 2024

Mirajul îmbogățirii la PET: 50 de bani pentru un ambalaj SGR. Românii reciclează zilnic, în medie, peste 10 milioane de peturi, însă automatele, pe lângă faptul că sunt insuficiente, au devenit adevărate focare de infecție.

În realitate, toată țara a pornit o adevărată goană de strângere de ambalaje. Portbagajele mașinilor au devenit debarale unde sacii cu peturi se umplu continuu așteptând momentul prielnic pentru a fi descărcate la stațiile de colectare. Însă, aceste automate sunt atât de aglomerate încât pare descurajant să aștepți cu orele pentru 5 sticle. Așa că le lași să se adune, ca să merite efortul.

Romii par a se fi vindecat de febra fierului vechi și acum rânesc prin tomberoane după noul „aur” din plastic sau aluminiu. Îi vezi împingând cărucioare cu saci uriași, blocând cu orele automatele. Îi vezi urcând în autobuze cu sute de peturi, care se scurg și produc o mizerie și un miros de nedescris. Și, din păcate, nimeni nu pare să aibă antidot la această împuțire deliberată a orașelor pentru 50 de bani.

Stațiunea Mamaia colcăie după recuperatorii de peturi. Plajele sunt pline, falezele sunt acaparate de cetățeni de toate vârstele în căutarea de ambalaje. Recunosc că e foarte bănoasă „meseria”, ajungând să câștige, în zilele bune, chiar și câteva sute de lei, mai ales că turiștii nu sunt interesați să-și recicleze sticlele sau dozele SGR.

Actualitate