Primăria Municipiului Constanţa anunță că vor continua lucrările de împărţire a platformelor de colectare a deşeurilor din oraș pe 2 secțiuni: deșeuri reciclabile și deșeuri menajere.

Lucrările au fost executate deja în zona centrală, zona peninsulară, cartierele Tomis I și Tomis II, se lucrează în Tomis III și Faleză Nord și vor fi realizate în toate cartierele orașului, la toate cele 389 de platforme. Mai exact, lucrarea constă în văruirea ghenelor insalubre în două culori distincte.

Așa arată o platformă de colectare selectivă a deșeurilor în Constanța

„Măsura este luată de municipalitate pentru a ne încadra în țintele de reciclare prevăzute de legislația europeană în vigoare și pentru a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor din Constanța.

Această măsură a municipalității a început să fie implementată din ianuarie 2019, însă la capitolul colectare selectivă a deșeurilor Primăria Constanța a făcut primele demersuri în anul 2008. Mai exact, încă de atunci funcționează un sistem de colectare selectivă pe trei fracții. În câteva zone cu blocuri din municipiu Constanța au fost montate containere de tip iglu cu o capacitate de 2,5 mc, astfel: 175 de containere albastre pentru hârtie și carton, 175 galbene pentru plastic și metal și 27 verzi pentru sticlă.

Așa arată o platformă de colectare selectivă a deșeurilor în Cluj

Colectarea selectivă a deșeurilor din acele containere se realizează cu ajutorul a 7 autogunoiere special destinate în acest sens. Deșeurile colectate selectiv și sortate sunt transportate la stația de sortare unde sunt predate în vederea valorificării.

Recomandăm constănțenilor să separe deșeurile reciclabile de cele menajere și să le depoziteze în platforme în secțiunile special amenajate și inscripționate corespunzător”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Constanța.

Așa arată o platformă de colectare selectivă a deșeurilor în Constanța

Cluj Napoca a ales însă altă soluție încă de acum 3 ani. Acolo, s-a implementat un sistem automatizat, în care ghenele sunt îngropate într-o platformă de beton, fiind acționate de șoferii care fac colectarea.

Așa arată o platformă de colectare selectivă a deșeurilor în Cluj. Sistemul este automatizat, pubelele fiind scoase la suprafață doar când vine autospeciala de gunoi

„Este un sistem modern, colectarea deseurilor este silentioasa, discreta si permite mentinerea curateniei la punctele gospodaresti. Cetatenii vor scapa astfel nu doar de imaginea vechilor ghene de gunoi, ci in special de mirosurile neplacute. Acest tip de platforma cuprinde 3 containere pentru fractie uscata – sticla, PET, plastic, hartie, carton – si 1 container pentru fractie umeda – deseuri menajere”, declara primarul Emil Boc în 2016, când a fost implementat acest sistem în municipiul Cluj Napoca.

 

 

(Visited 2.070 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.