Constanța

În atenția șoferilor. Evitați b-dul Lăpușneanu! RAJA demarează lucrări ample timp de mai multe săptămâni

Reprezentanții RAJA aduce la cunoștința constănțenilor că traficul rutier pe b-dul Alexandru Lăpușneanu va fi îngreunat în următoarele săptămâni deoarece se execută ample lucrări de modernizare a rețelei de apă și canalizare.

Scris de 
 pe data 
12 iunie, 2023

Potrivit RAJA, la ora actuală se desfășoară intervenții majore și pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu la intersecția cu str. I.L. Caragiale, zona Casei de Cultură, unde se execută lucrări de reabilitare a magistralei de apă, din fontă ductilă, cu diametrul de 800 mm.

În zonă au fost descoperite diferite obstacole precum canivouri sau instalații ale altor deținători de utilități, unele abandonate, altele funcționale. În această situație a fost necesară modificarea traseului inițial și implicit modificarea soluției tehnice prin montarea a două conducte noi, cu diametrul de 450 mm.

Pentru a limita impactul asupra traficului din zona intens circulată, lucrările se vor executa pe parcursul nopții, urmând ca până dimineața zona de intervenție să fie adusă la stadiul de piatră. Conform graficelor, lucrările ce sunt executate la o adâncime de aproximativ 2 metri, urmează să fie finalizate într-un termen de 3 săptămâni în zona intersecției de la Casa de Cultură.

Tot în cursul acestei zile, au fost demarate și lucrările de schimbare a conductei de aducțiune DN 600, de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu în zona intersecției cu strada Nicolae Iorga.

„Deoarece noua conductă va fi pozată la o adâncime de peste 4,5 metri și având în vedere riscurile și implicit respectarea normelor privind securitatea muncii, pozarea conductei se va face prin săpătură deschisă”, a anunțat RAJA.

În acest sens, pe bulevardul Al. Lăpușneanu, în zona intersecției cu str. Nicolae Iorga, traficul va fi blocat pe sensul de mers către stațiunea Mamaia. Astfel, circulația va fi deviată pentru ambele direcții de mers doar pe sensul înspre Gara Constanța.

În vederea desfășurării intervențiilor, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală, iar lucrările au fost avizate de către Poliția Rutieră. Durata de execuție a acestora este de aproximativ 2 săptămâni, având în vedere că este necesară și subtraversarea canivoului cu rețelele termice.

Reamintim că în prezent, RAJA SA derulează la nivelul municipiului Constanța, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 18 contracte de lucrări, cu o valoare totală de peste 611 milioane lei. Investițiile privind extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată vor avea ca finalitate peste 76 km de rețele noi de apă și canalizare pe 264 de străzi din municipiu.

Mare parte dintre aceste investiții vizează reabilitarea aducțiunilor și magistralelor de alimentare cu apă, precum și refulările ce asigură transportul apelor uzate către stațiile de epurare. Toate lucrările sunt de mari dimensiuni (diametrele conductelor de aducțiune sunt cuprinse între 300 și 1000 mm), realizate pe lungimi extinse, la adâncimi cuprinse între 2 și 8 metri.

Înlocuirea conductelor îmbătrânite, unele cu o vechime de peste 70 ani, ai căror parametri tehnologici sunt depășiți, va conduce la creșterea siguranței în funcționare a sistemului de alimentare cu apă prin reducerea pierderilor, asigurarea serviciului fără discontinuități și menținerea calității apei potabile, în timp ce sistemul de canalizare va fi mai ușor de întreținut și va putea prelua un debit mai mare de apă uzată. Totodată, noile magistrale și conducte de aducțiune sunt dimensionate pentru a face față noilor cerințe de dezvoltare urbană a municipiului Constanța. Toate aceste lucrări sunt atent monitorizate și de către Primăria Constanța, ai cărei reprezentanți urmăresc respectarea condițiilor de calitate și încadrarea în termenele stabilite prin contracte.

„Ne cerem scuze participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele constructorilor fac eforturi ca durata de intervenție să fie cât mai redusă, astfel încât zona afectată să poată fi redată circulației în cel mai scurt timp și în cele mai bune condiții”, se mai arată în comunicatul RAJA.

Actualitate