Actualitate Constanța

În plin sezon, șapte gărzi de la Ambulanță sunt fără medic. Stelian Ion: „SAJ Constanța are nevoie de resuscitare!“

Scris de 
 pe data 
3 august, 2023

Din 60 de ture de gardă ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, 7 sunt fără medic. „O situație inadmisibilă, pentru că, în această perioadă, la Constanța numărul de solicitări este dublu față de restul anului“, a transmis deputatul USR, Stelian Ion, cel care a adus în atenția publică situația de la SAJ Constanța.

Stelian Ion a dat un semnal de alarmă cu privire activitatea SAJ Constanța și a transmis că a făcut o interpelare către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila pentru a lua măsuri urgente.

„Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța, din cauza proastei organizări și a managementului incompetent. Spre exemplu, deși există ture fără niciun medic pe autospeciale, conducerea SAJ a programat gărzi chiar și cu 3 cadre medicale simultan. De asemenea, sunt medici care pur și simplu nu sunt înscriși pentru gardă“, a transmis deputatul USR.

„Cazurile revoltătoare de la Urziceni, unde o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, iar un bărbat a fost trimis acasă unde a murit, se pot repeta oricând și la Constanța.“

În prezent, conducerea SAJ este asigurată de Monica Elena Iacob, de meserie economist şi fost director economic interimar al instituției. Ea fost numită ca director interimar în luna aprilie a anului 2022, înlocuindu-l pe fostul manager al SAJ, medicul Ionuţ Cealera.

Deputatul USR a mai adăugat că o situație critică este și la Băneasa, unde există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții. „Asta înseamnă că, la două solicitări simultan, o viață poate fi pierdută din cauză că nu a avut cine să intervină.“

„În luna aprilie, și colegul meu, senatorul Remus Negoi, i-a solicitat ministrului Rafila trimiterea de urgență a unui corp de control la SAJ Constanța, una dintre problemele semnalate fiind aceea că graficele de lucru ale medicilor și operatorilor registratori de urgență pentru luna următoare erau întocmite abia în ultima zi a lunii. SAJ Constanța are nevoie de resuscitare. Trebuie intervenit urgent!“, a completat Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Actualitate