Constanța

Investiție uriașă în municipiul Constanța. Compania olandeză NERO, proiect de 1,4 miliarde euro

primaria constanta, orasul constanta

Compania olandeză NERO va investi în județele Constanța și Buzău peste 1,4 miliarde de euro în construirea unui parc eolian cu o putere instalată de 1.000 MW. Informația a fost transmisă de Ministerul Energiei către consilierul județean PNL Constanța, George Niculescu.

Scris de 
 pe data 
4 aprilie, 2018

În luna februarie a acestui an, consilierul județean liberal George Niculescu trimitea o scrisoare deschisă ministrului Energiei, Anton Anton, cerând mai multe lămuriri și informații în legătură cu o investiție de aproximativ 1,4 miliarde de euro, pe care o companie olandeză (NERO) ar urma să o facă în județele Constanța și Buzău.  Având în vedere importanța și impactul unui asemenea proiect asupra economiei regiunii, dar și a țării, Ministerul Energiei a răspun acestui demers, confirmând interesul NERO pentru realizarea investiției.

În răspunsul formulat căre consilierul judeațean constănțean, ministrul Energiei spune că „la data de 25 ianuarie 2018, NERO Renewables Romania SRL a adus la cunoștința Ministerului Energiei intenția de a iniția demersurile necesare realizării unui Proiect Comun Olanda-România, care vizează schimbul de energie din surse regenerabile între state membre ale UE”.

De asemenea, Ministerul Energiei a fost informat că: „NERO va beneficia de o schemă de sprijin operațională din partea Guvernului olandez; NERO nu va solicita nicio schemă de sprijin operațional din partea României; NERO intenționează să investească 1,4 miliarde de euro în proiecte în județul Buzău și Constanța”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Constanța.

Mai mult decât atât, conform ministrului Energiei, 20% din suprafața necesară investiției se află în municipiul Constanța. „NERO va avea un impact financiar și social pozitiv în localitățile unde vor fi construite parcuri eoliene. În zona Constanța, pentru aproximativ 20% din suprafața necesară care este închiriată de la municipiu, NERO Renewables oferă 2% din veniturile brute ale parcului eolian, proporțional cu suprafața utilizată”, se arată în scrisoarea semnată de ministrul Anton Anton.

Consilierul județean PNL, George Niculescu

„Mulțumesc Ministerului Energiei că a confirmat existența acestui proiect de investiție în energie regenerabilă, care privește județul Buzău și mai ales județul Constanța. Având în vedere că acesta este subiect de interes național, ce ține de domeniul strategic al producerii de energie electrică, trebuie tratat cu maximă responsabilitate de către toate părțile implicate. Pe cale de consecință, recomand ca, în cadrul analizei pe care o vor face ANRE, Transelectrica și Ministerul Energiei, să se țină cont de tendința de creștere continuă a ponderii de energie regenerabilă în mixul de energie, lucru impus de CE prin noile ținte pentru statele membre. De asemenea, analiza trebuie să identifice soluții pentru integrarea unor noi capacități de producție din surse regenerabile în Sistemul Energetic Național. Nu în ultimul rând, le adresez tuturor părților implicate rugămintea/recomandarea să trateze aceste subiecte deschis, transparent, în vederea luării unei decizii corecte de importanță națională”, a declarat consilierul județean și membru al Comisiei Naționale de Energie a Partidului Național Liberal, George Niculescu.

 

Actualitate