Actualitate Externe

Joe Biden îl acuză pe Putin de genocid. Investigatorii au strâns dovezi ale atrocităţilor comise de ruşi la Bucha, în Ucraina

O familie din Bucha îşi îngroapă rudele ucise în urma atacurilor trupelor ruseşti. Foto: Daniel Berehulak, The New York Times

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat pentru prima dată că Moscova a comis un genocid împotriva poporului ucrainean, însă nu a clarificat şi dacă acest lucru înseamnă o implicare mai mare a trupelor americane în războiul din Ucraina. Declaraţia vine după ce autoritățile au exhumat cadavre în afara Kievului, chiar dacă trupele ruse păreau că se regrupează pentru o nouă ofensivă.

Scris de 
 pe data 
13 aprilie, 2022

Joe Biden a confirmat faptul că l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin de comiterea unui genocid în Ucraina, la câteva ore după ce a folosit acest cuvânt pentru prima dată pentru a descrie situaţia din ţara invadată de forţele ruse, transmite AFP.

„Da, l-am numit genocid”, a răspuns preşedintele american jurnaliştilor în timpul unei vizite în statul Iowa. Până acum, administraţia americană nu a pronunţat acest cuvânt, folosit deja de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean”, a adăugat el. Joe Biden a spus că, dacă „la nivel internaţional, avocaţii” vor decide cu privire la calificarea de genocid,”în ce mă priveşte, arată ca şi cum ar fi”.

Un raport publicat miercuri de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a găsit „modele clare” de încălcări ale drepturilor omului de către forțele ruse în Ucraina. Raportul spune că victimele civile și distrugerea infrastructurii civile ar fi fost „mult mai mici” dacă Rusia ar fi respectat dreptul internațional umanitar, transmite The New York Times.

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky l-a lăudat miercuri pe președintele Biden pentru că l-a acuzat Vladimir Putin că a comis un genocid în Ucraina, descriind remarcile drept „cuvinte adevărate ale unui lider adevărat”, în timp ce anchetatorii și-au accelerat eforturile de a colecta dovezi ale presupuselor atrocități rusești în afara Kievului.

Anchetatorii criminalistici francezi s-au alăturat autorităților ucrainene, care lucrează la exhumarea cadavrelor din gropile comune din nordul orașului Bucha unde, după retragerea forţelor ruse, au fost găsiţi sute de civili ucişi. Investigaţia a fost continuată deşi Ucraina se pregătea pentru un alt atac rusesc în est, iar Vladimir Putin a promis că va continua invazia până la „finalizarea completă”.

Imaginile din satelit difuzate miercuri au oferit noi dovezi că Rusia adună trupe și echipamente militare pentru ceea ce analiștii spun că ar putea fi o bătălie decisivă în regiune, cu tancuri și unități de artilerie rusești văzute în mișcare pe o autostradă în apropiere de Harkov și poziționate în câmpuri și ferme pe partea rusă a frontierei.

.

Actualitate