Actualitate

Kovesi: „Atacul împotriva DNA nu e întâmplător. Este un festival al inculpaților”

În conferința de presă susținută miercuri, 14 februarie, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a declarat că în acest scandal nu este vorba despre Kovesi, ci despre “asaltul asupra justiţiei“.

Scris de 
 pe data 
15 februarie, 2018

Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba şi vizează îngenuncherea poporului român”, a declarat Kovesi.

Ea a spus că justiţia este sub un asalt de peste un an de zile şi dacă ne uităm cine ne atacă vedem – inculpaţi, oameni care au bani şi resurse şi care doresc să decredibilizeze actul de justitie şi să duca in derizoriu faptele de corupţie.

Procurorul şef al Direcţiei Anticorupţie a mai declarat miercuri că instituţia are mecanisme interne de autocurăţare şi că, dacă un procuror a încălcat legea, nu înseamnă că toţi sunt la fel.

DNA a dovedit că respectă legea, că legea e egală pentru toţi. Dacă un procuror dintr-o instituţie a încălcat legea, nu înseamnă că toţi sunt la fel”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi într-o conferinţă de presă la sediul DNA.

Aceasta a arătat că nu este prima dată când sunt incidente cu privire la activitatea profesională a DNA, însă de fiecare dată când procurorii nu şi-au respectat atribuţiile profesionale, a sesizat Inspecţia Judiciară.

Am declarat la preluarea mandatului de procuror şef al DNA toleranţă zero la corupţie, toleranţă zero la neprofesionalism în DNA. Nu este prima dată când sunt incidente cu privire la activitatea profesională din DNA. (…) Atunci când procurorii n-au respectat atribuţiile profesionale, am sesizat Inspecţia Judiciară. Am cerut Consiliului Superior al Magistraturii revocarea unor procurori care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. Cred că sunt probleme în toate instituţiile, important este cum te raportezi la ele.

La primul semn că un procuror din DNA nu a respectat legea, nu a avut o conduită corespunzătoare, am reacţionat conform atribuţiilor legale. Atunci când a fost vorba de o faptă penală, am investigat-o. Atunci când a fost vorba de o abatere disciplinară, am sesizat inspecţia disciplinară sau am cerut revocarea procurorilor care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. Dar acest lucru ce înseamnă? Că avem mecanisme interne de autocurăţare. Acest lucru nu înseamnă că toţi procurorii din DNA sunt la fel”, a mai afirmat Laura Codruţa Kovesi.

 

Actualitate