La Constanța va fi sărbătorită Ziua Mondială a Sindromului Down
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, 21 martie, asociația Down Est din România organizează un program interactiv pentru toti cei care vor să participe.
Scopul evenimentului este de conștientizare, acceptare și integrare a persoanelor, și mai ales copiiilor, cu sindrom Down în societatea cotidiană.
Evenimentul va avea loc la City Park Mall, la intrarea principală de la parter, în apropierea Infodesk, miercuri 21 martie, începând cu ora 18.00.
Organizatorii vor imortaliza momentele frumoase cu ajutorul fotografului Lucian Gonţilă. Trupa Suflețel va aduce cei mai simpatici si colorați îngerași care vor antrena atmosfera și vor crește distracția la cote maxime.
Pentru că este zi de sărbătoare pentru oameni speciali, veți fi invitați să degustați o felie de tort și să vă pictați pe față cu cifra 21,simbolizând trisomia 21 și panglica specifică sindromului Down.
Sindromul Down (trisomia 21) reprezintă cea mai comună cauză genetică de retard mental blând și moderat (maladie prezentă la copil încă din momentul conceperii), cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri cromatinice microscopice prezente în aproape fiecare celulă componentă a țesuturilor organismului uman. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moștenim.
Acest plan este purtat sub forma unui mesaj codat, prezent în acidul deoxiribonucleic (ADN). La om există 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, dintre care 22 perechi de autozomi și o pereche de heterosomi ( cromozomii de sex, X și Y). Un set de 23 de cromozomi se moștenește de la tată iar celălalt set este primit de la mamă.
În România nu există o statistică, dar având în vedere faptul că la nivel mondial incidența este de aproximativ 1-800 nașteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane care suferă de trisomie 21.