Spațiile verzi îmbunătățesc microclimatul, reduc zgomotul, poluarea, viteza vântului și filtrează aerul, motiv pentru care consider că se impune urgent crearea de noi zone verzi în orașul Constanța.

În ultimii ani tot am auzit diferite scuze sau declarații cum că municipiul Constanța nu este un oraș poluat pentru că are deschidere la Marea Neagră. Oare toți constănțenii pot merge să se relaxeze pe mare? Au trecut 19 ani fără ca municipiul Constanța să aibă un Plan Urbanistic General, fără ca municipiul Constanța să aibă un Registrul al Spațiilor Verzi.

Această mare întârziere nu putea să nu influențeze, sub diferite aspecte, calitatea vieții constănțeanului de rând, iar în vârful listei de probleme se situează degradarea mediului natural (parcuri, spații verzi)”, a declarat consilierul local PNL, Mihaela Andrei.

Conform acesteia, în urma observațiilor efectuate între anii 1990 și 2005, s-a constatat o scădere de aproape 50% a suprafețelor verzi, ceea ce înseamnă o micșorare semnificativă a spațiului verde cu acces nelimitat care revine unui locuitor, de la 16,79 mp (1989) la 9,38 mp (2002), limita stabilită de Organizația Mondială a Sănătății fiind de 9 mp.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât doar 18% din spațiile verzi reprezintă parcuri și grădini publice, adică 1,68 mp pe locuitor. Primarul Decebal Făgădău ar trebui să înțeleagă că spațiile verzi nu au doar un rol recreativ deloc de neglijat, ci și unul foarte important, de ameliorare a calității aerului.

Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi, cetățeni ai municipiului Constanța, din lipsa spațiilor verzi și copacilor, respirăm un aer poluat, ceea ce duce la îmbolnăvirea noastră și a copiilor noștri”, a precizat Andrei.

Consilierul a menționat că PNL Constanța a depus un proiect privind dezvoltarea a minim 300 de hectare de spațiu verde în oraș: „Îmi amintesc că Decebal Făgădău declara recent că și-ar dori <<să avem spațiile verzi pe care le are Negoiță în Sectorul 3>>. Domnule primar, aveți un proiect depus de consilierii locali liberali privind înființarea unui Registru al Spațiilor Verzi și dezvoltarea spațiului verde al orașului cu minim 300 hectare, apucați-vă de treabă!

PNL Constanța invită cetățenii să susțină campania „300.000 de constănțeni pentru minim 300 de hectare de spațiu verde” semnalând problemele cu care se confruntă din lipsa acestor spații la adresa de e-mail orasulpoartasemnaturata@gmail.com. Toate nemulțumirile evidențiate de constănțeni vor ajunge pe masa Consiliului Local Municipal Constanța.

 

(Visited 249 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.