Constanța

Liceu din Constanța, acuzații grave la adresa Primăriei. „Funcţionează legea pumnului în gură. RUŞINOS!”

S-a schimbat modificarea! Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza”, care va fi evacuat pentru a se reînființa Liceul Militar de Marină, nu se mai mută în locul Liceului „Vasile Pârvan”.

Scris de 
 pe data 
23 februarie, 2018

Consilierii locali au votat, în cadrul unei ședințe extraordinare ce a avut loc vineri, 23 februarie, mai multe proiecte de hotărâri prin care s-a pregătit terenul pentru mutarea Colegiului Tehnic de Marină în clădirea Școlii Gimnaziale nr. 15 „Grigore Antipa”. De asemenea, internatul și cantina vor funcționa în anexele Liceului Tehnologic „C. A. Rosetti”, nefolosite în prezent.

Primarul Decebal Făgădău a declarat că soluția la care s-a ajuns este cea mai bună pentru toată lumea și că nimeni nu are de ce să fie nemulțumit în prezent.

Avem Colegiul „Al. I. Cuza”, fostul NAVROM, cu o infrastructură masivă, pe alocuri perimată, pe care unitatea școlară nu are capacitatea să o gestioneze. Totodată, fostul liceu SNC, acual „C. A. Rosetti”, are spații neutilizate, iar Școala Gimnazială nr. 15 este goală. Tocmai pentru că este datoria noastră să utilizăm corect și în interesul educației spațiile de învățământ, am profitat de o oportunitate istorică. Să înființăm Liceul Militar de Marină și să exploatăm cât mai mult resursele pe care le avem. Vom aloca fonduri pentru toate structurile, astfel încât să fie modernizate”, a declarat Făgădău, care a precizat în repetate rânduri că această soluție mulțumește pe toată lumea.

„Mutarea reprezintă un abuz şi o încălcare fragrantă a drepturilor copiilor la educaţie”

Cu toate acestea, decizia a generat nemulțumiri din partea conducerii Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza”. Deși ședința de Consiliu Local s-a desfășurat fără incidente și proteste, reprezentanții unității de învățământ au transmis un comunicat de presă prin care își exprimă îngrijorarea față de faptul că, prin aceste mutări, nu vor exista spațiile necesare desfășurării activităților educaționale.

„Ne vedem obligaţi să lămurim câteva aspecte. În primul rând, după protestele din luna ianuarie 2018, legate de mutarea Colegiului Tehnic de Marină într-un alt sediu, pentru a face loc unui liceu militar, am obţinut promisiunea că în anul şcolar 2018-2019, ne vom desfăşura activitatea în sediul actual. Am primit informaţia că mutarea noastră va avea loc în sediul Şcolii Gimnaziale Nr. 15, cu promisiunea (la fel ca în ianuarie) că se vor construi trei ateliere – şcoală şi că se vor reabilita internatul şi cantina de la Liceul Tehnologic „C. A. Rosetti”, unde vor fi cazaţi elevii noştri. Şcoala Gimnazială Nr. 15 a fost vizitată de trei cadre didactice din liceul nostru, constatându-se că numărul de săli de clasă existente este mult sub posibilitatea de desfăşurare a activităţii noastre.

Atribuind sălilor de curs un minim de două laboratoare tehnice, o sală de sport şi un laborator de informatică, rămân disponibile 9 săli în care ar trebui să încapă cele 22 de clase ale liceului nostru. Subliniem că ne menţinem părerea că această mutare reprezintă un abuz şi o încălcare fragrantă a drepturilor copiilor la educaţie. În acest moment, elevii noştri beneficiază de dotările necesare desfăşurării activităţii didactice în domeniul pentru care au optat şi, cu toate acestea, ei TREBUIE să fie mutaţi într-un sediu în care nu vor beneficia de aceleaşi dotări. Şi toate acestea… pentru ce?! Înţelegem că pentru a face loc unui număr incert de elevi despre care se presupune că au mai multe drepturi decât elevii Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza” . Ne declarăm revoltaţi de faptul că, în anul 2018, într-o ţară europeană, democratică şi într-unul din marile oraşe ale ţării, învăţământul se confruntă cu astfel de situaţii în care funcţionează legea pumnului în gură. RUŞINOS!”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Colegiului Tehnic de Marină.

 

Liceul Tehnologic „C. A Rosetti”, mulțumit de aranjament

Pe de altă parte, reprezentanții Liceului Tehnologic „C. A Rosetti” consideră că decizia Consiliului Local este de bun augur.

Considerăm că  această măsură are un  impact major asupra activității educative, precum și asupra elevilor școlii noastre, școală care există în sistemul educațional constănțean încă din anul 1920. Dat fiind specificul ofertei educaționale a unității  noastre, școlarizăm elevi provenind din 8 orașe din totalul celor 11 din județ și 31 de comune din totalul celor 58 din județ, un număr mare de elevi făcând naveta.15 elevi au domiciliul în județul Tulcea, iar 68 de elevi locuiesc în localități situate la distanță mare de Municipiul Constanța. Astfel, mulți elevi ai școlii noastre au nevoie de cantină, respectiv cămin funcționale, deoarece fac eforturi financiare foarte mari să locuiască în oraș.

Pentru a putea oferi tot sprijinul acestor elevi, școala a fost pemanent preocupată de menținerea, repararea și reabilitarea tuturor spațiilor aflate în administrare. Începând cu anul 2015 cantina și căminul au intrat în conservare, de atunci făcându-se demersuri repetate pentru reparația acestor spații. Prin măsurile vizate de către municipalitate, atât elevii Liceului Tehnologic „C.A. Rosetti” cât și elevii altor unități școlare ar putea avea posibilitatea de a fi cazați în internatul unității noastre. Astfel, există toate premisele necesare pentru ca spațiile să rămână în administrarea Liceului Tehnologic „C.A. Rosetti” din Constanța, urmând ca acestea să poată fi folosite în beneficiul tuturor elevilor, conform principiului asigurării egalității de șanse. Cu această soluție propusă, relația de permanentă colaborare cu municipalitatea ar putea fi concretizată printr-o realizare de excepție în sprijinul educației”, spun reprezentanții unității de învățământ.

 

Actualitate