Administraţie Constanța

Locuitorii Zona Peninsulară, protest în fața primăriei lui Chițac pentru anularea regulamentului de Acces

Mai mulți locuitori și antreprenopri din Zona Peninsulară a Constanței s-au mobilizat și vor protesta în fața primăriei, pentru a-și exprima nemulțumirile față de regulamentul de acces în zonă, pe care îl consideră abuziv și o bătaie de joc venită din partea unei administrații incompetente.

Scris de 
 pe data 
22 noiembrie, 2021

Protestul împotriva regulamentului de acces în Zona Peninsulară se va desfășura în cursul zilei de joi, 25 noiembrie, între orele 12.00 – 14.00, organizatorul primind și avizul legal pentru manifestare.

Numarul maxim de participanti este, potrivit legii, în acest moment limitat la 100, persoane care pot prezenta un certificat verde care va fi scanat la acel moment. În calitate de persoană organizatoare mi-am luat angajamentul că adunarea publică se va desfășura în mod pașnic, fără acte de violență.

În rest libertatea de exprimare aparține fiecaruia dintre dumneavoastră. Locul adunării publice este intrarea în Primăria Constanța, în zona din spatele parcării. La protest ordinea va fi asigurată de Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța“, a transmis avocatul Emil Tatu, organizatorul manifestației.

Amintim că, în prezent, accesul auto în zona Peninsulară este restricționat de bariere, iar cei care vor să intre cu mașina au nevoie de un permis special. De asemenea, mașinile ce transportă mărfuri, furnizori, agenți comerciali au acces interzis.

Locuitorii din zonă se plâng de situația creată și acuză administrația locală de faptul că regulamentul a fost aprobat și pus în aplicare fără consultarea lor. Inițial, locuitorii din Peninsulă s-au întâlnit în Piața Ovidiu pentru a găsi soluții, invitată fiind și Felicia Ovanesian. City manager-ul a refuzat să se vadă cu constănțenii, declarând că întâlnirea cu ei este „nepotrivită“.

Regulamentul, atacat în Instanță

De asemenea, primarul Vergil Chițac a încercat să minimalizeze valul de indignare stârnit de implementarea regulamentului, declarând că este vorba doar de câteva persoane nemulțumite și operatori economici cu interese.

Un grup de vreo 20 de persoane s-a apucat SĂ TRAGĂ SFORILE pentru a împiedica punerea acestuia în aplicare. Este vorba de familiile care au câte 2,3 mașini și care vor să și le parcheze pe toate sub nas, și de proprietarii de restaurante care vor să li se permită clienților accesul cu autoturismul până pe terasă, dacă se poate“, declara edilul.

În realitate, locuitorii din Peninsulă au strâns nu mai puțin de 1.600 de semnături de susținere pentru modificarea Regulamentului de acces în zonă.

Toate semnăturile au ajuns atât la primărie, cât și în adresele de e-mail ale partidelor politice care sunt reprezentate de consilieri în administrația locală. Regulamentul de acces în Peninsulă a fost constestat în instanță, însă magistrații Tribunalului Constanța au respins ca neîntemeiată chemarea în judecată. Decizia a fost atacată prin recurs la Curtea de Apel.

Primăria anunță că, abia acum, a fost format un grup de lucru

În cursul zilei de duminică, 21 noiembrie, consilierii USR Constanța au tranmis public că regulamentul de acces în Zona Peninsulară trebuie suspendat urgent.

Regulamentul de acces în Zona Peninsulară, în prezent cu multe hibe și chiar absurd, trebuie suspendat urgent, iar ulterior creat și votat unul care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor: riverani, agenți economici, deopotrivă constănțenilor și turiștilor.

USR Constanța a fost singurul partid care s-a opus din start acestui regulament, în această formă superficială, absurdă, plină de greșeli. De aceea am pornit discuții cu reprezentanții PNL, pentru a suspenda acest regulament, până la conturarea unuia adecvat. Vom crea în termen scurt un set de reguli rezonabile, umane, care să pună în balanță restricții și avantaje.

Nu își dorește nimeni o zona peninsulară fără afaceri, fără acces pentru turiști sau fără facilități pentru localnici. Zona trebuje să fie deopotrivă atrăgătoare, prietenoasă cu oamenii, cu mediul și cu patrimoniul.

Suntem convinși că putem aduce modificările necesare, astfel încât la începutul sezonului viitor să avem un regulament funcțional. În consecință, luni vom convoca o ședință extraordinară de Consiliu Local.“, au declarat useriștii.

În cursul zilei de luni, Primăria a transmis că a fost stabilit un grup de lucru care va analiza problemele semnalate de cetățeni – aceiași cetățeni pe care atât primarul Vergil Chițac, cât și city managerul Felicia Ovanesian i-a ignorat în totalitate înainte de implementarea regulamentului.

S-a stabilit un grup de lucru format din aparatul de specialitate al primăriei și reprezentanții consilierilor locali, ce s-au întâlnit cu cetățenii din Peninsulă, în care se va analiza punctual fiecare problemă semnalată în vederea soluționării ei.La finalul acestor întâlniri va rezulta un set de măsuri ce vor avea ca scop crearea unui echilibru între doleanțele cetățenilor și reglementările necesare realizării investițiilor din fonduri europene și de la bugetul local ce au ca obiectiv reabilitarea, protejarea și punerea în valoare a sitului istoric Zona Peninsulară Constanța.“, au transmis reprezentanții Primăriei.

Actualitate