Actualitate Constanța

Interzis autoturismelor în Peninsulă. Băieții de la pâine își cară marfa în brațe, mașina rămâne la barieră

Controversatul Regulament de acces în zona Peninsulară a orașului a intrat în vigoare începând de astăzi, iar efectele sale sunt deja resimțite, mai ales asupra operatorilor economici din zonă.

Scris de 
 pe data 
15 noiembrie, 2021

În prezent, accesul auto în zona Peninsulară este restricționat de două bariere, iar cei care vor să intre cu mașina au nevoie de un permis special. Câțiva polițiști locali au primit ordine să gestioneze traficul auto și să-i informeze pe șoferii care nu au permis de acces că trebuie să întoarcă și să-și găsească loc de parcare în altă parte.

De asemenea, furnizorii de marfă de la magazinele din zonă au fost nevoiți să oprească la barieră și să care lăzile în brațe. Sursa foto: Grupul de Inițiativă Civică Peninsula

Toate propunerile și observațiile pe care municipalitatea le-a primit, atât din partea riveranilor, cât și a operatorilor economici din zonă au fost ignorate de primarul Vergil Chițac și de city manager-ul Felicia Ovanesian.

Inițial, nemulțumiți de modul în care a fost elaborat acest regulament, locuitorii din Peninsulă s-au întâlnit în Piața Ovidiu pentru a găsi soluții, invitată fiind și Felicia Ovanesian. City manager-ul a refuzat să se vadă cu constănțenii, declarând că întâlnirea cu ei este „nepotrivită“.

Regulamentul, atacat în Instanță

De asemenea, primarul Vergil Chițac a încercat să minimalizeze valul de indignare stârnit de implementarea regulamentului, declarând că este vorba doar de câteva persoane nemulțumite și operatori economici cu interese.

„Un grup de vreo 20 de persoane s-a apucat SĂ TRAGĂ SFORILE pentru a împiedica punerea acestuia în aplicare. Este vorba de familiile care au câte 2,3 mașini și care vor să și le parcheze pe toate sub nas, și de proprietarii de restaurante care vor să li se permită clienților accesul cu autoturismul până pe terasă, dacă se poate“, declara edilul.

În realitate, în cursul săptămânii trecute, locuitorii din Peninsulă au strâns nu mai puțin de 1.600 de semnături de susținere pentru modificarea Regulamentului de acces în zonă.

Toate semnăturile au ajuns atât la primărie, cât și în adresele de e-mail ale partidelor politice care sunt reprezentate de consilieri în administrația locală. Regulamentul de acces în Peninsulă a fost constestat în instanță, urmând ca Tribunalul Constanța să se pronunțe dacă regulamentul va fi suspendat.

UPDATE

În curzul zilei de 15 noiembrie, magistrații Tribunalului Constanța au respins ca neîntemeiată chemarea în judecată pentru suspendarea regulamentului de acces în Peninsulă. Decizia poate fi atacată prin recurs la Curtea de Apel.

Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată – având ca obiect suspendare executare act administrativ Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară a Municipiului Constanţa nr. 294/31.08.2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Constanţa- formulată de reclamanţii GAMBINO&LYRA S.R.L., VIPEROOM EXPRESS S.R.L. şi VIPEROOM PUB S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CONSTANTA Respinge, ca neîntemeiate, cererile de intervenţie accesorie formulate de intervenienţii HACER&YASEMIN S.R.L., CABINET DE AVOCAT CRISTINA LAURA ANDREI, CABINET DE AVOCAT CARPOV OANA MĂDĂLINA, UNAL CO S.R.L., LOLAMOLA S.R.L., 77&MADISON ADK S.R.L., BONTON BEACH S.R.L., SIMPLE ONE S.R.L., SICILIA BELLA S.R.L., NUTMIH PRODUCT S.R.L., MARINESCU ANDREI RARES şi BARBU PARASCHIVA Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Constanţa-Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi 15.11.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Actualitate