Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
Chițac „sparge“ 1 milion de euro pentru iluminatul de Crăciun. Mai mult decât București, Cluj și Sibiu la un loc
Actualitate Constanța

Chițac „sparge“ 1 milion de euro pentru iluminatul de Crăciun. Mai mult decât București, Cluj și Sibiu la un loc

Editare foto: Constanta de Azi

Primăria Constanța a făcut o achiziție de 1 milion de euro pentru iluminatul de Sărbători, în condițiile în care, pe vremea când râvnea la fotoliul de primar, liberalul Vergil Chițac critica fosta administrație pentru faptul că risipește banii publici pe „beculețe“ și ignoră adevăratele priorități ale orașului.

Scris de 
 pe data 
12 noiembrie, 2021

Mai puține beculețe, mai mult respect pentru adevăratele priorități“, spunea Vergil Chițac în 2020, pe pagina sa de Facebook, unde artăta cu degetul virtual către banii pe care fosta administrație PSD îi cheltuia pentru iluminatul de Crăciun. Chiar același Vergil Chițac dădea ca exemplu Spitalul de Boli Infecțioase, unde sumele alocate erau extrem de mici.

Iată că un an mai târziu, în plină criză sanitară, cu un Spital de Boli Infecțioase mistuit de flăcări, Vergil Chițac, acum primar al Constanței, alocă 4.995.676 de lei de la bugetul local (adică 1.009.878 euro) pentru iluminatul festiv de Crăciun, transmite G4Media.

Decorațiunile vor fi împărțite în trei loturi, fiecare având un preț de achiziție.

Astfel, conform platformei SEAP, primul lot de beculețe, în valoare de 3.766.956 de lei va fi folosit pentru iluminatul festiv pe soșeaua Mangaliei, bulevardul 1 Mai, bulevardul 1 Decembrie, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, bulevardul I.C.Brătianu, strada Dezrobirii, strada Soveja, bulevardul Tomis, bulevardul Ferdinand, bulevardul Mamaia, strada Termele Romane, cu intersecțiile și sensurile giratorii aferente, precum și intrările în oraș.

Celelalte două loturi, în valoare de 1.257.662 și respectiv 408.850 de lei, vor fi folosite pentru iluminatul din Țara Piticilor din Parcul Tăbăcăriei (unde va fi și Orășelul Copiilor) și zona Peninsulară, în Piața Ovidiu, unde Primăria va organiza și Revelionul.

Prin comparație, la Cluj, Primăria va cheltui doar 300.000 de euro pentru iluminatul festiv, iar în Capitală suma este și mai mică: 200.000 de euro. De asemenea, la Sibiu, bugetul pentru iluminatul festiv este de 100.000 de euro.

Amintim că, potrivit „Planului strategic al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța“, din aprilie 2021, instituția dorea să achiziționeze un sistem de detecție a incendiilor, dar primăria lui Chițac a respins achiziția. Scuza primarului a fost că, la acel moment, era inițiată o procedură pentru un proiect de reabilitare energetică a spitalului, în care erau incluși și bani pentru sistemul de detecție a incendiilor.

De asemenea, achiziția de 1 milion de euro pentru beculețe vine la 24 de ore după ce în spațiul public a apărut decizia primarului Chițac de a introduce o nouă taxă începând cu 1 ianuarie 2022, pe care o vor plăti toți constănțenii, indiferent de vârstă: 50 lei/an. Taxa este pentru întreținerea spațiilor verzi.

USR Constanța cere anularea urgentă a procedurii achiziției

Reprezentanții USR Constanța s-au arătat indignați de decizia primarului Chițac și au declarat că achiziția este imorală și iresponsabilă, solicitând anularea procedurii.

„1 MILION € cheltuie primarul Chițac anul acesta pentru beculețe de sărbători! Din pix. Pentru că poate.
USR solicită anularea urgentă a procedurii acestei achiziții halucinante.

Această cheltuială este complet imorală. În condițiile în care spitalele sunt dotate precar. Ținând cont că primăria a primit 4M€ ajutor pentru căldură de la bugetul de stat. Iar până ieri primarul cerea bani de la constănțeni pentru întreținerea spațiilor verzi.

Tichia de mărgăritar a primarului Chițac devine nu doar imorală, ci complet iresponsabilă.

Ce spunea primarul Chițac anul trecut: “nu cred că putem vorbi de cheltuirea a peste 1 milion de euro pentru decorațiunile de sărbători.

Pentru că nu sunt paturi în spitale, nu sunt măști si mănuși suficiente, ne lipsește personalul medical. Este un an în care decesele umbresc viața cotidiană și ne arată câte lipsuri avem. Spitalele, școlile și liceele, terenurile de sport și parcurile ar fi arătat altfel dacă bugetul acestei instituții ar fi avut alte priorități!”

Domnule primar, între timp ați rezolvat problemele din spitale, din școli, din întreg orașul?”, se arată într-un comunicat emis pe pagina oficială de Facebook USR Constanța.

Actualitate