Constanța

M-ai lătrat dintre morminte… Sau cum să o iei la fugă cu coliva în brațe urmărit de câini, prin Cimitirul Central din Constanța

Cimitirul, ca și întregul oraș de altfel, s-a umplut de câini în ultimul an. Cei care conduc orașul au transformat așa-zisa lor dragoste față de animale într-o bolnăvicioasă lipsă de reacție în fața acestui fenomen și refuză să strângă câinii și să își facă treaba față de comunitate așa cum prevede și legea.

Scris de 
 pe data 
15 decembrie, 2021

Cimitirul Central din Constanța, ora 9.00. Un preoțel rotofei, roșu la față, transpirat, cu sfânta carte la subraț, mărturisește că este a treia oară doar luna asta când e alergat de maidanezi. Haite stau tolănite pe morminte, pe cavouri și așteaptă păcătoșii care vin smeriți la căpătâiul celor pe care i-au pierdut.

Cimitirul, ca și întregul oraș de altfel, s-a umplut de câini în ultimul an. Cei care conduc orașul au transformat așa-zisa lor dragoste față de animale într-o bolnăvicioasă lipsă de reacție în fața acestui fenomen și refuză să strângă câinii și să își facă treaba față de comunitate așa cum prevede și legea. Printre mormintele din Cimitir trăiesc câteva sute de maidanezi după cum mărturisesc chiar și groparii: „Nu avem ce să le facem. Primăria nu ne lasă să îi strângem, ne-a zis să nu ne atingem de ei”.

Bineînțeles, Primăria înseamnă primarul Vergil Chițac și locotenentul său Felicia Ovanesian, cei care au arătat într-un singur an de ce sunt în stare. Adică de nimic bun.

Tot mai mulți constănțeni care intră în cimitir la mormintele celor dragi dau piept cu haitele de câini, care, după ce că sunt foarte mulți, sunt și agresivi. Latră, atacă de la adăpostul cavourilor, se întărâtă unii pe alții alergându-și victimele speriate. Bunicuțe cu colive în coș și preoți cu Evanghelia în brațe, alergând temători cu lighioanele în spatele lor. Este o imagine tot mai comună, iar pericolul public pe care îl reprezintă aceste animale care nu au ce căuta în spații publice nu poate fi neglijat.

„De aproximativ un an a devenit o adevarata aventura sa mergi prin Cimitirul Central. La tot pasul sunt haite de caini comunitari care isi marcheaza teritoriul, latrand agresiv si fiind la un pas sa te inhate. Au pui, se inmultesc permanent si isi apara teritoriu cum stiu ei mai bine. De cand cu noua administratie locala, cimitirul a devenit casa pentru peste 200 de caini comunitari. In cei aproape 7 ani de cand vizitez acest loc, si o fac foarte des, nu am vazut ceea ce se intampla astazi in cimitir. Ti-e teama sa mergi la cei dragi, pentru ca risti sa nu te mai intorci intreg dupa o vizita in cimitirul central. Desi am sesizat admnistratorul cimitirului, se pare ca, la acest moment nu exista o solutie de rezolvare a problemei, pentru ca situatia a fost anuntata la Primaria Constanta dar, nimeni nu face nimic!”, este mesajul unei constănțence care s-a confruntat în repetate rânduri cu problema maidanezilor din Cimitirul Central.

Câinii comunitari sunt o problemă, printre multe altele, scăpată de sub cotrol de primarul care ține morțiș să își dovedească incompetența cu fiecare ocazie. Locul câinilor nu este pe stradă, tot la fel cum locul găștii lui Chițac nu este la conducerea orașului Constanța. Dacă pe primii îi putem strânge, steriliza și duce în adăposturi, pe cei din urmă nu îi putem decât accepta ca pe o mare greșeală, iar la următoarele alegeri să le sterilizăm orice șansă de a se mai apropia de Primărie.

Actualitate