Constanța

Mafia spațiilor verzi din Primăria Constanța. Acuzații grave la adresa primarului Vergil Chițac

Felicia Ovanesian povestește cum angajați cu funcții înalte din Primărie, cu știința primarului Chițac, lucrează pentru și în interesul firmelor care de ani de zile căpușează bugetul local pentru lucrări de întreținere a spațiilor verzi executate prost și în bătaie de joc

Scris de 
 pe data 
17 mai, 2023

În urmă cu două veri, Constanța era sufocată de bălării și buruieni cât casa. De la un capăt la altul, orașul era o imensă pârloagă părăsită, consecință a unei „revolte” bine organizată a firmelor care prestau servicii de întreținere a spațiilor verzi. În realitate, orașul asista la prima coliziune dintre mafia spațiilor verzi și noua administrație locală condusă de proaspăt alesul primar, la acea vreme, Vergil Chițac. Au trecut doi ani de atunci și ghici, cine a câștigat? Chițac sau mafia spațiilor verzi?

Răspunsul ni-l oferă, chiar foarte explicit, fostul administrator public al orașului Constanța, Felicia Ovanesian. Acesta povestește cum angajați cu funcții înalte din Primărie lucrează pentru și în interesul firmelor care de ani de zile căpușează bugetul local pentru lucrări de întreținere a spațiilor verzi executate prost și în bătaie de joc.

„De 22 de ani Constanța este captivă în 2 contracte de întreținere a spațiilor verzi încheiate cu 2 prestatori diferiți. Contractele sunt atât de prost făcute încât prestatorii nu pot fi penalizați pentru neîndeplinirea obligațiilor decât cu sume penibile, de câteva sute de lei lunar, din sutele de mii pe care le facturează. Adică dacă se dă ordin de lucru să se cosească Parcul Tăbăcărie și prestatorul nu o face, e penalizat cu câteva sute de lei, iar noi stăm între șerpi”, spune Felicia Ovanesian. Până aici nimic nou. Firmele respective sunt moștenire de la Mazăre și Nicușor Constantinescu și bine înrădăcinate în politica locală constănțeană, dar mai ales în aparatul administrativ al Primăriei.

Ovanesian povestește că pe vremea când lucra în Primărie a demarat o nouă procedură de licitație pentru desemnarea unor firme care să administreze spațiile verzi din oraș, dar cu un nou caie de sarcini, alte obligații și noi criterii de performanță. Licitația a fost lansată, dar, după ce Ovanesian a plecat din funcție, funcționarii Primăriei au dat buzna în caitele de sarcini și au început să scoată toate clauzele incomode sau costisitoare pentru firme.

Până la momentul la care am ales să părăsesc funcția, am apucat să lansăm licitația doar pentru primul din cele 4 loturi. (…) Apoi a apărut o solicitare de clarificări din partea potențialilor ofertanți, iar niște funcționari au dat curs solicitărilor acestora de a elimina obligația dotării cu GPS și 90% din clauzele care stabileau penalități în sarcina prestatorilor. Nu m-ar mira deloc ca obiecțiunile agreate de funcționari, CARE NU FOLOSESC DECÂT PRESTATORILOR ȘI DĂUNEAZĂ CALITĂȚII SERVICIILOR, să fi fost formulate exact de unul dintre cei 2 prestatori actuali.

Condamnabil este faptul că soluționarea acestor clarificări s-a făcut de funcționari fără niciun fel de competență, de ingineri, economiști și altele asemenea, în condițiile în care ele erau esențialmente juridice. Cel puțin cât privește GPS-ul, el este legal pentru prestatorul de salubritate și ne-am luptat mult să-i convingem să îl monteze, dar funcționari incompetenți au apreciat că nu e legal pentru prestatorii de spații verzi”, a declarat Felicia Ovanesian într-o postare pe contul ei de Facebook.

De asemenea, din cele 4 loturi de lucrări (Constanța a fost împărțită oe 4 zone), doar unul singur a fost scos la licitație, permițând astfel ca vechile firme de pe vremea lui Mazăre să continue să se îndestuleze din bani publici pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș.

Ovanesian spune că există o singură explicație pentru acest lucru: mafia din Primărie dorește să mențină actualele contracte.

„Directoarea, cunoscută și sub numele de cod „ săptămâna viitoare”, dorește menținerea actualelor contracte de întreținere spații verzi, a actualilor prestatori, cu care probabil se înțelege de minune după atâta amar de ani de colaborare.

Dacă toate cele de mai sus nu v-au convins de corupție cu care avem de luptat, mai am una. Doamna „săptămâna viitoare” a blocat ȘI licitația pentru acordul cadru de întreținere a arborilor pe următorii 4 ani. Între timp vor expira cele în vigoare. Pentru că a blocat licitația, va atribui contracte direct, cel mai probabil către actuali prestatori. Dacă v-a reuși. Dacă nu, nu se va toaleta sau tăia nimic.

În realitate, culpa acestuia este comună cu cea a șefului suprem. Care ales să delege această funcție persoanei care a ocupat-o în ultimii vreo 5-6 ani și ale cărei rezultate le-am resimțit cu toții: spații verzi neîngrijite, mobilier urban devalizat și lăsat așa, nici măcar ridicat de pe domeniul public, coșulețe stradale ruginite, salubritate îndoielnică. Unicul merit al doamnei „săptămâna viitoare” este acela că i-a fost studentă șefului suprem, nu vocea și talentul. Suficient, nu, ca să răspunzi de tot ce ține de confortul zilnic al constănțenilor, ca să conduci direcția cu cel mai mare buget.

Mulțumim, șefu’, pentru că ați promovat toți incompetenți după ce ne-ați amețit pe toți despre cum veți face curățenie printre funcționarii care își bat joc de cetățeni de zeci de ani și după ce ne-ați citat din Bolojan, despre cum a redus el personalul la jumătate, de ne-am săturat!”, a mai precizat Felicia Ovanesian.

Actualitate